Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veterná smršť zničila viac ako 100 domov. Ľudia čakajú na peniaze od vlády
Zdielať na

Veterná smršť zničila viac ako 100 domov. Ľudia čakajú na peniaze od vlády

LEKÁROVCE / Tornádo, ktoré sa minulý týždeň prehnalo obcou v okrese Sobrance, za niekoľko sekúnd zničilo to, čo si ľudia roky budovali. Prvé odhady hovorili o 30 poškodených domoch, neskôr sa číslo zvýšilo až na 120 obydlí, či hospodárskych budov. Obyvatelia teraz čakajú na peniaze od premiéra.

Po veternej smršti bol vyhlásený aj mimoriadny stav. Kalamita v Lekárovciach prinútila vtedy vládu reagovať. Výjazdové rokovanie tak mimoriadne presunuli do obce a obyvateľom prisľúbili pomoc. Miestni hovorili o úkaze podobnom tornádu. Víchrica trvala len niekoľko sekúnd, no stihla napáchať obrovské škody. Vzduchom lietali plechové strechy až do vzdialenosti desiatok metrov. 

​Čím väčšie poškodenie, tým náročnejšia oprava. Ľudia zháňajú majstrov aj materiál. Spoliehajú sa na priazeň počasia. Domácnosti si platia všetko z vlastného vrecka. Peniaze, ktoré má dedina na účte po výjazdovom rokovaní vlády, sú totiž určené iba na odstránenie kalamity na obecnom majetku.

Ľudia zatiaľ čakajú na sľúbenú priamu finančnú pomoc z rezervy premiéra. Viacerí vraj spĺňajú stanovené podmienky. Jednotlivé domácnosti už boli navštívené obecnou škodovou komisiou. Tá priamo na mieste vykonala odhad nákladov na opravu. O ďalšom postupe sa rozhodne v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy