Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rodičia sú spokojní, deti šťastné a ešte aj ochraňujú prírodu. Pešibus je novým hitom školákov
Zdielať na

Rodičia sú spokojní, deti šťastné a ešte aj ochraňujú prírodu. Pešibus je novým hitom školákov

NOVÁKY / V Novákoch chodia žiaci do školy pešibusom. Bol to spoločný nápad rodičov a školákov, aby aj takýmto spôsobom chránili životné prostredie. Jeden z rodičov ide každé ráno mestom a postupne sa k nemu pridávajú deti. Spočiatku ich bolo päť, no dnes už vyše 20.

Takto to vyzeralo o siedmej hodine ráno v Novákoch. Deti sa stretli, aby do školy cestovali netradičným spôsobom – pešibusom. "Rodičia nám ich nosia, máme zastávky, zoberieme ich," uviedol Ivan Putiška, autor projektu. 

​Pán Putiška, ktorý ich sprevádza s rodičmi komunikuje cez sociálnu sieť. V momente ako sa k nim dieťa pridá, posiela im správu, aby vedeli, že ich ratolesti sú v bezpečí a deťom sa to páči tiež. "Páči sa nám, že deti športujú, nemusia sa štartovať autá a chránime prírodu," schvaľuje aj Anna Chlupíková,  riaditeľka ZŠ Nováky.

Každé ráno prejdú pešo takmer dva kilometre. Pán Putiška na nich pozorne dohliada. "Je tu ešte ten bonus, že deti sa medzi sebou rozprávajú na rôzne témy," povedala riaditeľka. 

Zvýšiť komfort detí a zároveň chrániť životné prostredie by pomohli aj školské autobusy. Podľa združenia miest a obcí je ale všetko o peniazoch. Projekt aký rozbehli v Novákoch vítajú. "Ide o jedinečné a inovatívne riešenie. Je to inšpirácia pre rodičov, ale aj zaujímavé riešenie pre ostatné mestá a obce," uznáva Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. 

Deti prišli do školy bezpečne v priebehu 25 minút. Ivan Putiška nezabúda rodičom dať vedieť, že ich deti v poriadku dorazili do školy. 

Dospelý sprievod môže byť pre deti veľmi nápomocný najmä na cestách a prechodoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy