Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Školám chýbajú v jedálňach kuchárky. O obedy sa musia starať študenti
Zdielať na

Školám chýbajú v jedálňach kuchárky. O obedy sa musia starať študenti

BRATISLAVA / Na Slovensku je nedostatok kuchárok, ktoré by pripravovali jedlo pre deti základných a stredných škôl. Problém nie je v tom, že by o túto profesiu nemali mladí ľudia záujem, ale že čistý mesačný príjem za túto prácu je okolo 400 eur. V jednom gymnáziu v Trnave sa to podpísalo pod fakt, že študenti zostali bez stravy.

Na gymnáziu Jána Hollého v Trnave doteraz jedlo varilo šesť kuchárok. Keďže mali variť okolo 700 obedov pre gymnazistov a Obchodnú akadémiu, nezvládali to a päť z nich ochorelo. Riaditeľ školy sa vyjadril, že hoci posilu chceli prijať, nepodarilo sa. "My sme naháňali, ale výsledok nula nikto sa neprihlásil," poznamenal riaditeľ  Ľudovít Vanek. 

O obedy sa tak musela postarať majsterka a osem žiakov, ktorí sa za kuchárov učia. "Nemali sme doteraz učňov je to krízová situácia," pokračoval riaditeľ školy. Študenti doteraz vykonávali prax len v reštauráciách.  "Zavádzame unikátny model s našimi strednými školami, ktoré vychovávajú študentov v gastro službách, aby vykonávali prax v našich zariadeniach," uviedol Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. 

Málo zamestnancov, nízka mzda

V Cíferi v najväčšej škole v okrese Trnava, varia štyri kuchárky obedy pre okolo 220 žiakov základnej školy. Kuchárky sa sťažujú, že ju vykonávajú za veľmi nízku mzdu. "Zarobím tých 410 eur. Je to na inkaso, za mobil zaplatiť a nemáte z toho nič. Keby som nemala manžela tak asi ťažko vyžijem," povedala kuchárka Janka Močolová. Starosta obce si nevie predstaviť ako by to vyzeralo v praxi, keby došlo k schváleniu zákona obedy zadarmo. V ich školskej kuchyni by museli kuchárky navariť o 180 obedov viac ako doteraz. "Dvoch,troch kuchárov je prakticky nemožné zohnať. Nám okrem tých peňazí,čo dáva štát,  by sme potrebovali o 20 až 30 tisíc navyše, ktoré dnes nemáme ani v rozpočte," skonštatoval starosta obce cífer  Maroš Sagan. 

Aj Združenie miest a obcí Slovenska v tom vidí problém. "Dnes už vykazujeme nedostatok 2500 kuchárok, k tomu treba prirátať ešte pomocný personál," uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák. "Vytvoriť tlak na vládu, aby tabuľkové platy pohli a zároveň sa zamyslieť nad tým ako môžeme urobiť lepšie platové podmienky pre súčasné kuchárky," dodal Viskupič. 

Pozrite si reportáž o novele- obedy v školských jedálňach zadarmo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy