Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hubárska sezóna stále trvá. Pozor ale na to, čo zbierate
Zdielať na

Hubárska sezóna stále trvá. Pozor ale na to, čo zbierate

BRATISLAVA / Hubárska sezóna už beží naplno, aj keď podľa viacerých hubárov to túto jeseň nie je žiadna sláva. Je jednoducho príliš sucho. Aj tak však možno v našich lesoch a na lúkach nájsť kadečo zaujímavé - niekedy jedlé, niekedy nejedlé, niekedy vyložene jedovaté. Na čo si pri zbere húb dávať pozor a ako sa potom neotráviť, prezradila Silvia Plačková - vedúca Národného toxikologického informačného centra.

Hubárska sezóna so sebou prináša aj riziká, ktoré mnohí podceňujú. "Do dnešného dňa sme zaznamenali 115 otráv hubami, počítam, že ten počet je niekoľkonásobne vyšší, pretože nie každý konzultuje s nami otravy," tvrdí Plačková. 

Na otravu muchotrávkou zelenou už zomrela počas tohtoročnej sezóny jedna žena. "Muchotrávku zelenú si veľmi často zamieňajú za jedlé huby, konkrétne za bedle, šampiňóny alebo za plávky. Jej toxín spôsobuje poškodenie pečene," vysvetľuje odborníčka.  

Muchotrávka zelená je veľmi zákerná huba. Príznaky ako bolesti brucha, hnačky a vracanie prichádzajú nastupujú neskoro, niekedy až po 15 až 20 hodinách. "Vtedy už niektorí aj zabudnú, že jedli huby. Liečia sa potom doma a potom už je neskoro," vraví Plačková.  

Muchotrávka zelená má tri základné znaky, ktoré nemá žiadna iná huba: 

  • má vždy biele lupene
  • biely prsteň
  • biely kalich smrti alebo takzvanú pošvu 

Naopak huby, ktoré majú zospodu rúrky (laicky špongiovité huby), nie sú života ohorozujúce. Ani neslavne známy hríb satan nespôsobí smrteľnú otravu. Nebezpečné sú ale napríklad v surovom stave aj "modráky". Človek síce nezomrie, ale postihnúť ho môžu žalúdočné ťažkosti. "Huby treba variť, minimálne 30 minút a nejesť ich surové. V prípade muchotrávky zelenej ale nepomôže ani varenie, jej toxín je termostabilný, čiže neničí sa ani varom, ani mrazením, či sušením," zdôrazňuje vedúca toxikologického centra. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade otravy muchotrávkou zelenou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy