Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Predsedníčka Macejková chce detašované pracovisko ÚS mimo Košíc
Zdielať na

Predsedníčka Macejková chce detašované pracovisko ÚS mimo Košíc

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Macejková dnes však nekonkretizovala, v akom časovom horizonte by malo toto pracovisko vzniknúť.

Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková chce zriadiť detašované pracovisko Ústavného súdu (ÚS) SR v hlavnom meste alebo blízko Bratislavy. Potvrdila to dnes na tlačovej besede s tým, že "sídlo ÚS ostane naďalej v Košiciach." Nemalo by ísť len o kanceláriu ÚS.

"Nie je to nová myšlienka. Pripúšťa to aj zákon o ústavnom súde. Mám túto ambíciu aj preto, že niektoré veci je vhodnejšie podať priamo v Bratislave," uviedla Macejková. Dodala, že urobí všetko preto, aby sa to podarilo.

Ako uviedla pracovníčka Tlačovej a informačnej služby ÚS Viera Horniaková, pri nedávnej návšteve Pezinka si predsedníčka ÚS SR prezrela priestory tamojšieho okresného súdu, ktorý by ako možné sídlo detašovaného pracoviska ÚS vyhovoval. Macejková dnes však nekonkretizovala, v akom časovom horizonte by malo toto pracovisko vzniknúť.

Ústavný súd SR sa rozhodol vyprázdniť jednu z troch samostatných budov, ktoré vlastní, najmä z ekonomických a úsporných dôvodov. Budova na Zbrojničnej ulici nebola plne využitá a ak by sa vytvorilo detašované pracovisko je vhodnou nehnuteľnosťou na výmenu.

Ústavný súd je pripravený výmenným prevodom majetku poskytnúť budovu na Zbrojničnej ulici tej štátnej inštitúcii, ktorá ponúkne adekvátne priestory pre detašované pracovisko. Do úvahy prichádzajú napríklad aj ministerstvo spravodlivosti, ministerstvo vnútra alebo ministerstvo financií sídliace priamo v Bratislave.

Zdielať na

Najčítanejšie správy