Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smer o obedoch zdarma: Deti s diétami dostanú peniaze
Zdielať na

Smer o obedoch zdarma: Deti s diétami dostanú peniaze

BRATISLAVA / Obedy zadarmo, ktoré školám uhradí štát, by sa mali týkať detí, ktoré sú v poslednom ročníku materských škôl a všetkých žiakov základných škôl. Bez ohľadu na to, či je zariadenie štátne alebo súkromné. Parlament bude o návrhu poslancov strany SMER-SD rokovať na najbližšej schôdzi, teda o týždeň.

"Toto opatrenie je nielen sociálne, ale aj výchovné. Pretože chceme, aby všetky deti mali nárok na teplú stravu," vraví predseda strany Robert Fico. Ak budú obedy zadarmo ani jedna stolička v jedálni nezostane prázdna.

"Dnes sa stravuje viac detí prvého stupňa a na druhom stupni menej, ale očakávame, že sa budú stravovať všetci," dodáva Fico. 

Úplne všetci znamená aj deti, ktoré majú špeciálny stravovací režim - pre ochorenie celiakiu alebo cukrovku. Nebudú sa možno stravovať v školskej jedálni, ale štát bude platiť obedy aj im. "Donesú potvrdenie od lekára a raz do mesiaca napríklad tá škola rodičovi vyplatí sumu, na základe dní, koľko dieťa odchodí," uviedol minister práce, rodiny a sociálnych vecí Ján Richter. 

Školy dostanú dotácie na polroka dopredu, cez svojich zriadovateľov, teda ide o mestá a obce. Ročné náklady sa odhadujú na 80 až 120 miliónov eur. Na jedno dieťa sa počíta 1,20 eura na deň. 

"Niektoré školy nemajú ani priestory, ani ľudské kapacity na to, aby to vedeli zabezpečiť. A hlavne, kedy začneme s obedmi, aby sa všetci vystriedali, neviem bude to problém," myslí si Alena Petáková zo združenia základných škôl Slovenska. Minister práce v tom ale problém nevidí. "Aj teraz musia mať školy podmienky na to, aby mohli všetky deti jesť. My im pomôžeme vo všetko, čo treba." 

Návrh obedov zdarma má aj svoju prvú kritiku. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy