Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Protiteroristické jednotky sa stretli na juhu Slovenska. Zažite ich v akcii
Zdielať na

Protiteroristické jednotky sa stretli na juhu Slovenska. Zažite ich v akcii

KOMÁRNO / Najväčšie protiteroristické podujatie, Atlas common challenge 2018, už v stredu rozvíri nielen hladinu vzduchu v pevnosti v Komárne. Utorňajšia generálka dramatického scenára je výsledkom spolupráce šéfa elitného komanda a režiséra a televízneho tvorcu. Účinkovať budú členovia elitných jednotiek z celej Európy. Teroristi, rukojemníci a 200 kukláčov zo 6 krajín si dali stretnutie v Komárňanskej pevnosti.

"Veľká generálka cvičenia Atlas common challenge, je to v podstate druhý diel. Prvý bol v roku 2013, v Kolárove, malo to pomerne veľký úspech v Európe. Možno práve preto sme dostali dôveru, aby sme tentokrát ten nosný, kľúčový scenár organizovali my," povedal Štefan Hamran, veliteľ LYNX Commando. 

Komárňanská pevnosť a takmer tisícka divákov bude svedkom prepadnutia. Osemnásť teroristov sa zmocní 40 rukojemníkov. "Je to skôr ukážka, nie je to cvičenie, to znamená, budú tam utopené reálne prvky z našej taktiky, ale nie všetky," vysvetlil Hamran. 

Scenár, ktorý mal byť pôvodne organizovaný vo Viedni, nakoniec získalo naše elitné LYNX Commando.  "Máme takú dôveru zahraničných partnerov, že nám to umožnili priniesť sem na Slovensko, konkrétne do mesta Komárna," pokračoval Hamran. "Aj ja, aj celý štáb si hovoríme, že aj keď vieme, že to je filmovačka, aj keď vieme, že to je len tak, vzbudzujú rešpekt. Človeku nie je všetko jedno, keď vojde do miestnosti, kde je 15 ozbrojených," povedal o cvičení režisér Peter Núňez.

"Česká Urna, rakúska Eco cobra, lídri celého Atlasu, slovinský Red panter, maďarský Tek, Lučko z Chorvátska a hosťujúca elitná jednotka Lynx commando zo Slovenska," vymenoval jednotky ktoré sa verejnosti predvedú veliteľ LYNX Commando Hamran. "Je to zaujímavé, mať na povel 250 naozajstných kukláčov, to sa mi už naozaj nestane," skonštatoval režisér. 

V Komárne sa navyše v stredu sústredí aj top technika, ktorá je momentálne využívaná medzi elitnými jednotkami v Európe. "Viaceré krajiny si priviezli to, čím disponujú, lebo základná myšlienka Atlasu bola aj tá, aby sme si techniku navzájom vypožičiavali aj s obsluhou," dodal veliteľ Hamran. 


 Pozrite si reportáž o rozsiahlom armádnom cvičení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy