Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci skontrolovali Finančnú správu SR. Pokusy o colné podvody opäť začali
Zdielať na

Poslanci skontrolovali Finančnú správu SR. Pokusy o colné podvody opäť začali

BRATISLAVA / V polovičke septembra rezignoval prezident Finančnej správy František Imrecze. Dôvodom boli aj informácie, že pre podvody s preclievaním tovaru z Činy budeme musieť Európskej komisii zaplatiť 300 miliónov eur. A tieto podvodné pokusy sa vraj objavujú znova. Práve preto sa poslanci vybrali na Finančnú správu na poslanecky prieskum.

Poslanci boli na Finančnej správe už od 9:00 rána a hoci strávili s jej novou šéfkou takmer tri hodiny, nepresvedčila ich. Dôvodom boli informácie poslanca Miroslava Beblavého, ktoré poukazovali na ďalšie pokusy o colné podvody.  

​Po prevalení správy, že by Slovensko malo zaplatiť Európskej komisii 300 miliónov eur pre podvody s podhodnocovaním tovaru z Číny, odstúpil z funkcie prezident Finančnej správy František Imrecze. Ten síce tvrdil, že v roku 2014 sa im podarilo zastaviť tento problém, avšak posledné čísla podľa poslanca Beblavého vravia, že tieto pokusy opäť stúpajú.

Medzi číslami Finančnej správy a hodnotami, ktoré priniesol poslanec, boli nejaké nezrovnalosti. Minister financií Peter Kažimír chce v číslach urobiť poriadky a tak sám apeloval na poslancov finančného výboru a na jeho predsedu, aby sa uskutočnil poslanecký prieskum. 

​Finančná správa argumentovala tým, že je to spôsobené sprísnením kontrol v Maďarsku a preto sa ľudia, ktorí takýto tovar dovážali automaticky presunuli na Slovensko. "Asi som bol na inom prieskume, tá interpretácia nie je košér," myslel si poslanec NR SR za Smer-SD Ladislav Kamenický po tom, ako jeho opoziční kolegovia neboli s vysvetleniami spokojní. 

Ak sa však situácia nezmení, konečná zodpovednosť bude ležať na pleciach ministra financií. 

Viac bude informovať reportérka TV JOJ Lucia Stráňavová v Novinách o 19:30.  

Pozrite si archívnu reportáž o kauze 300-miliónového dlhu pre colné podvody: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy