Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident finančnej správy Imrecze rezignuje na svoju funkciu
Zdielať na

Prezident finančnej správy Imrecze rezignuje na svoju funkciu

BRATISLAVA / Prezident Finančnej správy Slovenskej republiky František Imrecze rezignuje na svoju funkciu. Uviedol to v stredu po Výbore pre financie a rozpočet. Podľa jeho slov končí vo svojej funkcii od 1. októbra. Rezignáciu oznámil po stretnutí so šéfom OLAF-u. Imrecze v stredu na Výbore pre financie a rozpočet poslancom vysvetľoval podozrenia z únikov na cle z dôvodu podhodnocovania dovozov tovaru z Ázie.

"Napriek tomu všetkému je politická správa neustále vystavovaná politickým tlakom, a to je dôvod, prečo som sa rozhodol odstúpiť. Ja politik nie som a nemám nástroje na to, aby som sa bránil politickej demagógii. Verím, že po mojom odstúpení budú mať zamestnanci väčší pokoj na prácu a tá inštitúcia bude vo väčšom pokoji," uviedol Imrecze krátko po tom ako poslancom oznámil svoju rezignáciu. "Nemám pocit, že by som na to doplatil. Cítim sa dostatočne sebavedomí na to, aby som nesedel doma a neplakal, že som na niečo doplatil. Je to moje rozhodnutie," dodal Imrecze.

Ako Imrecze dodal, svoje rozhodnutie zvažoval iba posledné dni a jeho ďalšie kariérne pôsobenie je preto otázne. Nevylúčil pokračovanie pôsobenia vo verejnom sektore ani návrat do komerčnej sféry. "Aká ponuka odkiaľ príde, to netuším, ani o tom nechcem špekulovať," dodal. Na rokovaní výboru povedal, že Slovensko je pripravené sa pre odporúčania OLAF-u, aby Európska komisia pre podhodnotené dovozy od Slovenska vymáhala vyše 300 miliónov eur, súdiť. "Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a bude sa brániť maximálnym spôsobom, aby nezaplatilo ani euro a bude sa brániť súdnou cestou," povedal s tým, že momentálne Európska komisia žiadne peniaze v tejto súvislosti od Slovenska nevymáha.

Celý rozhovor s Františkom Imreczem. 

Podľa Imreczeho totiž nie je možné akceptovať štatistiky OLAF-u, ktoré sú stanovené iba na základe odporúčaných férových cien dovážaného tovaru z tretích krajín. Slovensko navyše po roku 2014 tieto odporúčané ceny uplatňuje, čo viedlo k poklesu dovážaného tovaru a nárastu cien. Podľa prezidenta finančnej správy ich uplatňovanie vedie aj k tomu, že finančná správa prehráva s dovozcami aj súdne spory, že aplikované minimálne ceny nezodpovedajú reálnej hodnote tovaru.

Zároveň doplnil, že napríklad Veľká Británia o tejto správe s OLAF-om vôbec nekomunikuje, pretože tieto kalkulácie nepovažuje za relevantné a je rovnako pripravená sa s Európskou komisiou súdiť. Slovenská strana má podľa neho snahu s OLAF-om komunikovať. Prvé pracovné stretnutie z posledných dní pritom podľa Imreczeho preukázalo, že OLAF pripúšťa relevantnosť argumentov slovenskej strany. Imrecze by sa mal so šéfom OLAF-u stretnúť 26. septembra. "

"Prijal som informáciu o rozhodnutí prezidenta Finančnej správy Slovenskej republiky rezignovať na svoju funkciu. Jeho rozhodnutie akceptujem, rozumiem mu a chcem mu touto cestou poďakovať za jeho prácu. O jeho rozhodnutí s ním budem hovoriť aj osobne. Vždy mi záležalo na tom, aby bola finančná správa profesionálna a politicky nezávislá, to je pre mňa kľúčové," reagoval minister financií Peter Kažimír v reakcii na rozhodnutie Františka Imreczeho. 

Novým predsedom výboru pre financie a rozpočet sa v stredu stal Ladislav Kamenický (Smer-SD). "To, že by minister Kažimír odišiel do inej funkcie a nahradil by ho František Imrecze považujem za špekulácie. Politický vývoj je nejaký a ukáže čas, čo všetko sa zmení a akým spôsobom," povedal Kamenický na dohady o tom, kam by Imrecze po svojej rezignácii mohol ísť.

Podľa správy OLAF-u sa na Slovensku pri colnom konaní podhodnocoval tovar dovezený z Ázie, čím mala rozpočtu Európskej únie vzniknúť škoda vyše 300 miliónov eur. Opozícia v súvislosti s touto kauzou od minulého týždňa požadovala odvolanie prezident finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý nakoniec odstúpil sám, ale aj riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.  

​Podľa Beblavého stúpali podvody aj od minulého leta

Poslanec Miroslav Beblavý na Výbore pre financie a rozpočet v stredu uviedol, že podvody s textilom stúpali od leta minulého roka. Dokazujú to podľa neho údaje z Eurostatu. Existuje preto podľa neho podozrenie, že sa podvody pri dovozoch textilu z Ázie opakujú. Nárast cien aj objemu pripustili aj predstavitelia finančnej správy. Podľa Imreczeho to však do veľkej miery súvisí s tým, že dovozcovia reagujú na vývoj colných opatrení v jednotlivých krajinách a keď napríklad Maďarsko zavádza reštriktívne opatrenia pri dovoze, tie sa presúvajú aj k nám. Finančná správa však podľa neho na tento vývoj reaguje a upravuje svoje rizikové profily a situácia z rokov 2013 a 2014 sa už opakovať nebude. Prezident finančnej správy František Imrecze tvrdí, že takéto údaje finančná správa zaevidovala, no podľa neho išlo o reakciu na prísnejšie opatrenia colníkov v Maďarsku. 

Predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý minulý týždeň uviedol, že správa nehovorí iba o podhodnocovaných dovozoch, ale aj o celkových škodách, ktoré členské štáty únie spoločnému rozpočtu spôsobili. Podľa správy je pritom Slovensko negatívnym lídrom tak v úniku na príjmoch európskeho rozpočtu, tak aj v spreneverovaní zdrojov zo štrukturálnych a pôdohospodárskych fondov.

Opoziční poslanci prístup finančnej správy kritizovali. Poslanec za SaS Jozef Rajtár naznačil, že za vysokými podhodnotenými dovozmi z rokov 2013 a 2014 môže byť vtedajší šéf daňovej a colnej sekcie Daniel Čech. Ten totiž podľa Rajtára predtým pracoval práve v obchode s čínskym tovarom. Imrecze, ktorý už na Rajtára v súvislosti s OLAF-om jedno trestné oznámenie za ohováranie podal, označil tieto vyjadrenia za demagógiu. Poslanec za OĽaNO Eduard Heger zase predstaviteľom finančnej správy pripomína, že colníci majú možnosti preverovať hodnotu dovážaného tovaru.

Odborníci tvrdia, že nie je možné, aby si colníci nevšimli podhodnocovanie tovaru, ktoré malo viesť k zmiznutiu 300 miliónov eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy