Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Maďarskí učitelia vyzvali koalíciu, aby neútočila
Zdielať na

Maďarskí učitelia vyzvali koalíciu, aby neútočila

Zdroj: TV JOJ

Zväz maďarských pedagógov na Slovensku tvrdí, že ministerstvo školstva zneužilo Testovanie 9 na "politický zámer"

Zväz maďarských pedagógov na Slovensku žiada vládu, ministerstvo školstva a všetky tri koaličné strany, aby prestali s konfrontačnou politikou zameranou na odbúranie škôl pre deti maďarskej národnosti.

"Nech nie sú iniciátorom a schvaľovateľom zákonov, ktoré ohrozujú existenciu škôl s vyučovacím jazykom maďarským, práva menšín a právo na používanie materinského jazyka," uviedol v stanovisku László Pék zo zväzu.

Podľa členov zväzu štátne orgány podnikli neodborné kroky, ktoré ohrozujú regionálne školstvo s vyučovacím jazykom maďarským a prehnane ideologizujú školstvo. Zväz protestuje proti neodborným, politicky motivovaným opatreniam, ktoré zaviedlo ministerstvo školstva v poslednom roku, konštatoval Pék.

Celoslovenský výbor zväzu na sobotňajšom zasadnutí v Rimavskej Sobote prijal uznesenie, podľa neho Testovanie 9, ktoré deviataci na základných školách písali 6. februára, zneužilo ministerstvo na politický zámer. Prekáža im, že deviataci v školách pre maďarskú menšinu mali rovnaký test zo slovenského jazyka na zistenie čitateľskej a jazykovej gramotnosti ako žiaci v slovenských školách, ktorí slovenčinu majú ako materinský jazyk.

V maďarských školách sa však vyučuje ako druhý jazyk. Zväz to považuje za politický zámer, ktorý má slúžiť na hodnotenie, ako žiaci s materinskou maďarčinou ovládajú slovenčinu. "Odbornú úroveň testov, ktoré sa hemžili chybami, ako i organizovanie priebehu testovania učitelia i riaditelia škôl hodnotia veľmi negatívne," povedal Pék. Ministerstvu školstva pošlú kritické námietky učiteľov, ktoré sa budú týkať odbornosti testov, prekladu, metodických a organizačných otázok.

Ministerstvo školstva (MŠ) SR by malo systematicky spolupracovať s odbornými organizáciami, ktoré zastupujú menšinové školstvo. Podľa zväzu rezort by mal personálne posilniť Oddelenie národnostného školstva MŠ, Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a metodické centrá tak, aby sa nestupňovali problémy škôl s vyučovacím jazykom maďarským.

Negatívne vnímajú, že zástupcom škôl pre maďarskú menšinu sa neušlo miesto v Rade ministra pre národnostné školstvo, Rade národnostných menšín a etnických skupín pri vláde SR. ŠPÚ by mal podľa Péka spolupracovať s odborníkmi zo škôl pre maďarskú menšinu pri vypracovaní metódy vyučovania slovenčiny tak, aby žiaci vedeli lepšie komunikovať v štátnom jazyku. Zároveň požaduje finančné krytie takého opatrenia.

Maďarskí učitelia súhlasia s reformou školstva, ale prekáža im spôsob jej zavedenia. Kritizujú ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) za to, že chce mať v učebniciach zemepisné názvy len v slovenčine. Podľa nich šéf rezortu sa nezaoberá liberalizáciou vydávania a trhom učebníc, čo považujú za nevyhnutné. Zväzu sa ďalej nepáči, že rezort nechal bez povšimnutia ich návrhy, týkajúce sa národnostného vzdelávania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy