Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Komárne sa odohrá najväčšie cvičenie teroristických útokov v Európe
Zdielať na

V Komárne sa odohrá najväčšie cvičenie teroristických útokov v Európe

KOMÁRNO / Medzinárodné protiteroristické cvičenie Atlas Common Challenge 2.0 bude doteraz najrozsiahlejším a najväčším cvičením svojho druhu v Európe. Počas cvičenia prebehne sedem scenárov možných teroristických útokov. Akcia bude prístupná aj verejnosti a maloletým, no iba v sprievode dospelej osoby.

Medzinárodné protiteroristické cvičenie Atlas Common Challenge 2.0 sa uskutoční v stredu 10. októbra. Je to  najrozsiahlejšie a najväčšie cvičenie aké sa doteraz uskutočnilo. "V rámci cvičenia sa paralelne odprezentuje sedem scenárov možných teroristických útokov. Celkový počet 2 800 operátorov – členov špeciálnych protiteroristických jednotiek, bude zasahovať v budovách, metre, autobuse, na lodiach, v lietadle a budú sa musieť vysporiadať aj s chemickými, biologickými a rádio-nukleárnymi hrozbami," uviedol rezort ministerstva vnútra. 

Časť medzinárodného cvičenia sa uskutoční aj na Slovensku, konkrétne v Komárňanskej pevnosti v Komárne a prístup na podujatie bude mať aj verejnosť, a to bezplatne. "Divácku verejnosť v Komárne čaká scenár teroristického útoku v zastavanej oblasti. Za týmto účelom sa bude cvičenie realizovať v priestoroch Pevnosti v Komárne pod vedením slovenskej protiteroristickej jednotky Lynx Commando," informuje ministerstvo. Návštevníkov podľa rezortu čaká dramatický scenár, v ktorom nebude chýbať prepad verejného podujatia, rukojemnícka dráma a zásah viac ako 200 príslušníkov špeciálnych jednotiek zo šiestich štátov.

"Na podujatí popri taktických postupoch odprezentujú najmodernejšiu ťažkú techniku, ktorá zahŕňa obrnené vozidlá, špeciálne hydraulické plošiny, vrtuľníky typu Bell 429, Mi-171 a Black Hawk Sikorsky UH-60. Niektoré špeciálne vozidlá budú na Slovensku verejne prezentované po prvýkrát. Uvidíte prácu policajných špecialistov - kynológov, ostreľovačov, ofenzívnych pyrotechnikov, medikov, vyjednávačov, zoskoky parašutistov, zlaňovanie z helikoptér, množstvo výbuchov," uviedlo ministerstvo s tým, že návštevu podujatia neodporúčajú ľuďom s citlivou povahou, nakoľko v areáli Komárňanskej evnosti budú v rámci programu používané nástražné výbušné zariadenia a strelné zbrane. Podujatie sa začína v stredu o 8:30, pričom maloletí majú vstup na podujatie povolený len v sprievode dospelej osoby.

Pozrite si reportáž o rozsiahlom vojenskom cvičení:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy