Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Košický maratón nie je len o medailách. Bežci si pomáhajú na trati a aj v živote
Zdielať na

Košický maratón nie je len o medailách. Bežci si pomáhajú na trati a aj v živote

KOŠICE / Rekordný počet bežcov sa postavil na štart najstaršieho európskeho Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach a metropola východu ožila športom, tak ako sa to deje každý rok v prvú októbrovú nedeľu. Zišlo sa tam až 13-tisíc bežcov a 80-tisíc divákov popri trati.

Košický maratón zaznamenal počas svojej histórie viacero naj, nie je to ale len o vytrvalosti a behu na dlhé trate, ale prináša so sebou aj pekné myšlienky a jedna z nich je naozaj výnimočná. Každý rok sa na maratóne stretáva veľká skupina ľudí, ktorá svojim športovým výkonom podporuje ležiacich pacientov s vážnou diagnózou. Hovoria jej mnohopočetný myelóm. "Poškodené bunky produkujú látky, ktoré vytvárajú diery v kostiach a tie kosti sa môžu potom lámať. Dochádza k poškodeniu obličkových funkcií. Pacient je chudokrvný, takže je slabý," vysvetlila Mária Grüllingová, internistka a hematologička.  

​Keďže veľa ľudí túto chorobu nepozná, chcú na ňu upozorniť. "Chceme zvýšiť osvetu, informovanosť o tejto diagnóze, ktorá bola dlhé roky trochu v ústraní," povedal Ivan Ťurek, organizátor behu na podporu pacientov. "Ľudia s tým ochorením sa musia pre nás nepredstaviteľne prekonávať. To, že zabehnem nejaký polmaratón a aspoň týmto spôsobom im pomôžem, je to najmenej, čo môžem urobiť," skromne dodáva Ján Mečiar, moderátor TV JOJ a bežec. 

Medzi inými je aj Martinko, ktorý pre túto chorobu prišiel o svoju babku. "Zabehám a pošlem jej medailu do nebíčka," povedal odhodlaný Martinko. S ním až 280 ľudí v rovnakom tričku a s rovnakou myšlienkou ide bežať na maratón. "Verím, že sa navzájom potiahneme, lebo to je aj myšlienkou našej účasti - potiahnuť sa, pomôcť si nielen na trati, ale aj v živote," povedala Zuzana Vačková, herečka a bežkyňa.  "Je to skvelé vidieť toľko ľudí, veľmi sa teším," dodal Matej Spišiak, tréner Mateja Tótha. 

"Je to ochorenie, ktoré pri skorom záchyte je veľmi dobre liečiteľné, takže všetci pacienti pri akýchkoľvek prvých príznakoch by mali navštíviť lekára," dodala Mária Grüllingová.

Bostonský maratón sa niesol v spomienkovom duchu. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy