Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Liptov zaznamenal rekordnú turistickú sezónu. Hotelieri napriek tomu bijú na poplach
Zdielať na

Liptov zaznamenal rekordnú turistickú sezónu. Hotelieri napriek tomu bijú na poplach

LIPTOV / Slovenský turisticky najúspešnejší región opäť prekonal vlaňajšie čísla návštevnosti. Čo sezóna, to nový rekord. Rastú síce počty dovolenkárov i prenocovaní, Liptáci sú ale napriek tomu od úplnej spokojnosti na míle vzdialení. Dôvodom je zúfalý nedostatok pracovnej sily a zároveň vyššie dane ako v okolitých krajinách.

Rozprávkové leto prinieslo v roku 2018 na Liptov nielen množstvo atrakcií a nových festivalov, ale aj rozprávkovú návštevnosť. Viac turistov k nám, okrem prírody, prilákala aj bezpečnosť a prijateľné ceny. "V lete býval vždy silnejší august, ale paradoxne sme zažili historicky najlepší júl vďaka festivalu rozprávok, čo sa odrazilo nielen na návštevnosti, ale aj na tržbách," uviedla manažérka Jánskej Koliby Lucia Melnová.

Veľkú zásluhu na tom má aj skorý príchod leta, ktoré ťahalo ľudí do hôr už od konca apríla. "Zaznamenali sme, na naše potešenie, nárast domácej klientely," povedal predseda predstavenstva OOCR Region Liptov Ján Blcháč

Liptov ale začína čoraz viac lákať aj turistov z exotických krajín. "Ghana, boli tu z Austrálie z Canberry, z Kanady," majiteľ parku miniatúr Kamil Fischer. Stále viac láka aj Izraelčanov, chcelo by to ale posilniť letecké spojenie do Popradu. "Je len škoda, že títo turisti prilietajú z Izraela do Viedne, do Budapešti alebo do Krakowa," povedal majiteľ cestovnej Bohuš Palovič. Lákadlom pre turistov bol zrejme aj fakt, že na jednom mieste mohli spoznať takmer celé Slovensko. "Keď sme začali, mali sme 12 exponátov, počas dvoch rokov pribudlo ďalších šesť," uviedol Fischer. 

Napriek pozitívnym výsledkom ale hotelieri bijú na poplach. "Zaznamenávame trvalý úbytok pracovných síl a obávam sa, že z roka na rok to bude len horšie," dodal Palovič. Štát by preto podľa nich mal zvážiť zamestnávanie cudzincov aj v tomto odvetví a nemalo by zostať len pri jednom opatrení. "Nižšia DPH v cestovnom ruchu. Vidíme, že vo viacerých krajinách to funguje," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy