Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zo skládky stále šľahajú obrovské plamene. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu
Zdielať na

Zo skládky stále šľahajú obrovské plamene. V meste vyhlásili mimoriadnu situáciu

HNÚŠŤA / Aj po niekoľkých hodinách neustáleho hasenia skládky odpadu požiar stále pretrváva. Prvá hasičská jednotka zasahovala v piatok, krátko pred pol treťou ráno. Zo smetiska šľahali obrovské plamene, ktoré sa podľa aktuálnych informácii údajne rozšírili ešte viac.

Na skládke odpadu v Hnúšti už niekoľko hodín zasahujú desiatky hasičov s viacerými kusmi techniky. Skládka komunálneho odpadu sa totiž v noci znovu rozhorela. Profesionálom pomáhajú aj dobrovoľní hasiči, zasahujú už približne 41 hodín. "Situácia sa oproti noci výrazne zhoršila, keď došlo k rozhoreniu niekoľkých ohnísk na úplne inej strane smetiska," uviedol Marian Brádňan, riadiaci dôstojník Okresného riaditeľstva hasičského zboru v Rimavskej Sobote. 

Podľa riadiaceho dôstojníka je smetisko veľmi hlboké a vyzerá to tak, že oheň sa šíri vo vnútri smetiska, meter-dva pod povrchom. Dnes už horelo na ploche približne 40x80 metrov. 

Mimoriadny stav, ktorý bol vyhlásený primátorom mesta by tak podľa jeho slov mal pretrvávať až do pondelka. Obyvatelia mesta sa pre TV JOJ vyjadrili, že dym sa dostal už aj do samotného centra mesta. "Došlo k rýchlejšiemu šíreniu požiarov a zhoršeniu poveternostných podmienok a dýchateľnosti ovzdušia, najmä v dedinách na juh od Hnúšte," pokračoval riadiaci dôstojník. 

Hasičom pomáha v likvidácii požiaru aj takzvaný hasičský báger. Dym sa postupne približuje aj k mestu Tisovec, a to najmä pre zlé veterné podmienky. Skládku hasia vodou a zasypávajú zemou. Len v priebehu šiestich hodín sem nákladné autá priviezli zem 50-krát.   "V podstate sa zaváža zeminou a zabraňuje sa prístupu vzduchu. Kropí sa zavážajúca sa zemina, aby sa vytvorila kôra, aby sa čo najviac zabránilo prístupu vzduchu," vysvetlil Brádňan. Požiar budú podľa jeho slov hasiť zrejme aj v nedeľu. 

V deň keď požiar vypukol na skládku privolali aj pracovníkov kontrolného chemického laboratória, ktorí vykonávali merania ovzdušia na viacerých miestach. "Ja čo mám informácie, tak nezistili nejaké škodliviny výrazné, ktoré by ovplyvňovali dýchanie alebo zdravie ľudí," povedal primátor mesta Hnúšťa Michal Bagačka.



Na mieste je reportérka Edita Hutková, viac sa dozviete v Krimi o 19.00. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy