Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sídliskom otriasol silný úder. Na miesto boli privolaní hasiči
Zdielať na

Sídliskom otriasol silný úder. Na miesto boli privolaní hasiči

STUPAVA / V Stupave sa skoro ráno zrútila fasáda bytovky. Masívne kusy omietky dopadli z obrovskej výšky na zem len niekoľko metrov od detského ihriska. Zvyšky zateplenia, ktoré ohrozovalo obyvateľov sídliska, museli odstrániť hasiči. Podľa zistení TV JOJ bola tragédia doslova na spadnutie.

K zrúteniu fasády došlo približne o šiestej hodine a štyridsiatej minúte na Hlavnej ulici v Stupave. Ľudia žijúci v okolí počuli obrovskú ranu. "O 6:57 sme prijali telefonické oznámenie. Z ôsmeho poschodia panelového domu pravdepodobne následkom poveternostných podmienok sa zosunula časť tepelnej izolácie," informoval Milan Válek, náčelník mestskej polície v Stupave. ​

Možno považovať za šťastie, že v tom čase sa v blízkom okolí nikto nenachádzal. Udalosť sa tak zaobišla bez zranení. "Hliadka miesto udalosti ohradila páskou, vyrozumela cestou operačného hasičského záchranného zboru záchranné zložky, nakoľko hrozilo, že zvyšné časti izolácie budú ďalej padať," povedal Milan Válek.

Následky udalosti odstraňovalo osem hasičov, z toho boli na mieste traja príslušníci dobrovoľného zboru zo Stupavy. Podarilo sa nám však zistiť, že obytný dom spravuje stavebné bytové družstvo so sídlom v Pezinku. Podľa niektorých informácií bola na hornej časti fasády už dlhšiu dobu vypuklina. "Mohlo by ísť o všeobecné ohrozenie za podmienok, že niekto vystavil ľudí nebezpečenstvu smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví," informoval Ondrej Mularčík, advokát. Podľa advokáta podobných prípadov nebýva veľa. Na verejnosti ale už v minulosti zarezonovali viaceré kauzy, ako napríklad poškodená statika v obchodnom centre či zrútenie garáží v Bratislave.

"Je ťažké posudzovať, kto je zodpovedný za pád fasády, musíme vylúčiť okolnosti vis maior, ktoré zrejme nenastali, asi to bol dlhodobý proces," povedal Ondrej Mularčík. Budovu podľa zdroja TV JOJ zatepľovali pred jedenástimi rokmi metódou, ktorá sa dnes už nepoužíva. Firma, ktorá úpravu realizovala, už vraj neexistuje. Opravu fasády však údajne oddialil postoj väčšiny vlastníkov bytov, ktorí na zhromaždení vyjadrili nesúhlas s nákladnou rekonštrukciou. "To, čo sa udialo, je možno inšpirácia pre orgány činné v trestnom konaní, aby sa tým zaoberali," dodal advokát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy