Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bratislave spadla časť strechy kostola, ulicu uzavreli
Zdielať na

V Bratislave spadla časť strechy kostola, ulicu uzavreli

BRATISLAVA / V Bratislave na Veternej ulici spadla ráno časť kostolného múra spolu s lešením. Za pád môže pravdepodobne viacero príčin - nárazový vietor, ale aj fasáda a strecha v zlom stave.

Strecha je v dezolátnom stave

Lešenie z Kostola Svätej Trojice v Bratislave spadlo okolo pol deviatej ráno. Našťastie sa v tej chvíli nikto nenachádzal na ulici. Najskôr to vyzeralo tak, že práve vietor dopomohol k pádu pomocného lešenia v okolí strechy kostola. Bratislavská arcidiecéza však potvrdila, že za to môže práve havarijný stav. "Práce, ktoré sa začali a sú už v pokročilom štádiu sa začali naozaj v najvyššom čase," uviedol Tibor Hajdu z bratislavskej arcidiecézy.

Jediným šťastím bolo, že v čase pádu, nikto ulicou neprechádzal. Padajúce tehly, ich úlomky alebo nebodaj lešenie, by mohli človeku spôsobiť vážne zranenia až smrť. A práve preto sa v okolí strechy nachádzalo aj lešenie. No rekonštrukciu bude evidentne potrebovať aj múrik, o ktoré bolo pripevnené. "Vymieňajú sa poškodené časti a havarijné časti krovu a celá strešná krytina," uviedol Hajdu.

Ulicu uzavreli

Na niekoľko hodín bola Veterná ulica uzavretá. "Boli tam prítomní robotníci, ktorí sa okamžite dali do práce, aby odstránili tie škody toho dreva, ktoré spadlo na ulicu a pokračuje sa v prácach podľa harmonogramu," dodal hajdu.

Na Slovensku sú stovky historických budov a kostolov, ktoré sú v podobnom havarijnom stave. Zatiaľ sa našťastie nič vážne nestalo, no ak sa nenájdu financie, je len otázka času, kedy môže napríklad padajúca omietka niekomu vážne ublížiť. 

Téme sa venuje reportérka Denisa Pirníková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy