Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pacientka spadla z operačného stola a ochrnula. Zúfalá rodina žiada odškodné
Zdielať na

Pacientka spadla z operačného stola a ochrnula. Zúfalá rodina žiada odškodné

ŽILINA / Po náročnej operácii pankreasu v žilinskej nemocnici spadla 60-ročná pacientka dolu na zem, rovno z operačného stola a vzápätí ochrnula. Lekári tvrdia, že tento stav nie je nezvratný. Lenže ten nešťastný moment skomplikoval život nielen pani Viere, ale aj jej dvom dcéram a synovi.

Pani Viera, je odkázaná na opateru svojich blížnych vodne i v noci. Vraví, že zranenia, ktoré mala na sebe naznačujú, ako padla z operačného stola. "Mala som jazvu na hlave, tam kde som si ju narazila, zuby ešte doteraz cítim, čo som mala narazené. Musela som nejako dole tvárou spadnúť," uviedla pacientka Viera Bušíková. "Po operácii, počas prebúdzania z anestézie, pacientka spadla z operačného stola," potvrdila Lenka Zateková, hovorkyňa FNsP Žilina. 

Pani Viera má veľmi súdržnú rodinu, všetky tri deti sa o svoju mamu súdržne starajú, ale prináša im to veľa problémov. Syn žije v byte s mamou, ale obe dcéry bývajú mimo Žiliny - jedna na Kysuciach, druhá v Považskej Bystrici. Musia preto k nej dochádzať desiatky kilometrov, aby sa pri opatere striedali. "Ja som týždeň odlúčená od svojej rodiny, od svojej dcéry a muža a som 24 hodín pri lôžku svojej mamy. A rovnako sestra a aj brat," opísala situáciu jedna z dcér Mária Karlová. "Musí niekedy vstávať až päťkrát v noci ku mne a cez deň to je celodenná šichta. Stále musí podávať lieky alebo inzulín," dodáva matka. 

Vedenie žilinskej nemocnice hovorí, že potom, čo sa stalo, sa nechceli zbaviť zodpovednosti a snažili sa čo najviac venovať pani Viere. "Absolvovala niekoľko vyšetrení, terapií a ponúkli sme rodine pomoc aj pri jej ďalšej hospitalizácii a starostlivosti o ňu, ktorú ale rodina odmietla," povedala Lenka Zateková. "Nemocnica nám ponúkla, že mama môže ísť na oddelenie liečebne dlhodobo chorých na 21 dní, ale my sme ju tam nechceli dávať, lebo keby ju tam dáme, tak už určite ide odtiaľ v truhle preč," vysvetlila rozhodnutie rodiny dcéra poškodenej. 

"Nesmierne nás mrzí celá situácia. Pacientke a aj rodine sme sa ospravedlnili," dodala hovorkyňa nemocnice. "Áno, ospravedlnil sa osobne aj pán riaditeľ, ale až po našej výzve a urgencii," oponuje Mária Karlová.

Rodina pani Viery je rozhodnutá podať trestné oznámenie a žiadať odškodné. "Ja viem, že by tie peniaze pomohli mame na to, aby sme s ňou mohli ísť do nejakých kúpeľov. Chceme ju postaviť na nohy, lebo len to nám pomôže, aby ona mala chuť žiť," povedala dcéra. "Záleží nám na tom, aby sme zistili, čo presne sa stalo. Preto celý prípad dôkladne prešetrujeme a zvolali sme aj disciplinárnu komisiu," dodala hovorkyňa nemocnice. 

Len prednedávnom v Žiline riešili aj kauzu opitého doktora. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy