Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deti obvinili matku z týrania. Tá tvrdí, že je obeťou šikany detí, obáva sa najmä dcéry
Zdielať na

Deti obvinili matku z týrania. Tá tvrdí, že je obeťou šikany detí, obáva sa najmä dcéry

HUMENNÉ / Kým polícia ju viní z toho, že týra svoje takmer dospelé deti, 51-ročná matka tvrdí, že obeťou je ona a vlastné deti ju šikanujú. Tento prípad údajného týrania v rodine riešia policajti aj sociálna kuratela. V prípade už dokonca padlo prvé trestné oznámenie.

"Ja som obvinená, že ja týram, že vulgárne nadávam deťom, ale už ma vytočil. Doma som, nie je dobre. Idem von, nie je dobre. Upratujem, nie je dobre, nič nie je dobre," uviedla obvinená mama Anna. Problémom ale podľa polície nemá byť iba matkino údajne vulgárne správanie.

Sedemnásťročnú dcéru a 15-ročného syna má aj ponižovať, citovo ich vydierať či odopierať im osobnú starostlivosť a ošatenie. Matka ale tvrdí, že obeťou je ona. "Tak nie sú peniaze a on povie, že chce značkové tričko, značkové botasky, no moment, moment. Otec nerobí, ja som na polovičnom dôchodku, aj sekáč je, môže ísť," povedala mama. 

Manželia žijú v jednom z humenských panelákov spolu so svojimi troma deťmi. Podľa slov matky problémy medzi ňou a najstaršou dcérou trvajú asi tri roky. "Ja sa normálne bojím, kedy príde domov zo školy. Keď má prísť domov sa mi chveje žalúdok. Proste mňa moja vlastná dcéra týra," povedala Anna. Situáciu rieši polícia aj sociálna kuratela. V rodine pravidelne pôsobí rodinný asistent. "Prijíma opatrenia na riešenie situácie v rodine," povedala hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 

Podľa klinického psychológa môže ísť o afektívne výkyvy v období puberty, no tiež o prepuknutie negatívnych emócií zažívaných v mladšom veku. Problém vidí aj v tom, ak výchova nie je jednokoľajná a jeden rodič druhého nepodporí. "Keď zakáže jeden, aj druhý by mal zakázať. Nesmie mať dieťa možnosť vybrať si, lebo potom to zneužíva," povedal klinický psychológ Marián Sirka. 

Policajti okolnosti v rodine prešetrovali asi štyri mesiace. Napokon padlo obvinenie. Z trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby obvinili 51-ročnú matku. Žene v prípade dokázania viny hrozí až osemročné väzenie. "Všetkým rodičom chcem povedať, aby sa nebáli vlastných detí. Teraz je taká doba, že deti šikanujú rodičov," povedala Anna. 

Podľa psychológa by sa ale problém mal riešiť inak a nie chodením po súdoch. "Komplexnejšie riešiť psychologickou intervenciou a nie chodením po súdoch, lebo to vyvoláva ešte väčšiu averziu," uviedol Sirka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy