Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
ŠÚKL varuje: Zdravotnícke pomôcky na internete nenakupujte, môžu vás ohroziť
Zdielať na

ŠÚKL varuje: Zdravotnícke pomôcky na internete nenakupujte, môžu vás ohroziť

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje na výrobky, ktoré majú plniť účel zdravotníckych pomôcok. Ide napríklad o načúvací prístroj, roztok do ucha na obnovenie sluchu, dekompresno–magnetický pás na chrbticu a mnohé ďalšie. Inzeráty na internete totiž obsahujú zavádzajúce informácie o vlastnostiach výrobkov, čo sa môže byť pre užívateľov nebezpečné.

ŠÚKL v rámci dohľadu nad trhom so zdravotníckymi pomôckami v poslednej dobe vo zvýšenej miere zaznamenal inzerciu výrobkov, ktoré podľa opísaných vlastností a účelu určenia vyzerajú ako zdravotnícke pomôcky. Ide najmä o načúvací prístroj - zosilňovač, roztok do ucha na obnovenie sluchu, dekompresno–magnetický pás na chrbticu, biomagnetické vložky do topánok. Inzeráty vychádzajú v printových médiách a výrobky ponúkajú prostredníctvom zľavového klubu. 

"Takéto inzeráty obsahujú nepravdivé a zavádzajúce informácie o vlastnostiach výrobkov, pričom sa odvolávajú na neznáme alebo neexistujúce osoby – na profesorov, objaviteľov, či lekárov," uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Zdravotnícke pomôcky musia spĺňať všetky základné požiadavky, ktoré sa na ne vzťahujú, a taktiež musia byť riadne registrované v EÚ. Štátny ústav pre kontrolu liečiv musí byť o nich oboznámený, informácie ako aj druh pomôcky majú byť označené v slovenskom jazyku spolu s označením CE právnych rozmerov a proporcií. 

" V prípade zľavového klubu ide o zásielkový predaj telefonicky objednaných výrobkov neznámeho pôvodu, kde nie je možné zistiť výrobcu, splnomocnenca, dovozcu alebo distribútora a ani žiadne ďalšie informácie o skutočných vlastnostiach a pôvode výrobkov.  Keďže použitím takýchto výrobkov môže dôjsť k poškodeniu alebo ohrozeniu zdravia používateľa, ŠÚKL varuje občanov pred nákupom zdravotníckych pomôcok neznámeho pôvodu," pokračovali. 

Pred kúpou zdravotníckych pomôcok odporúčajú občanom si overiť, či daná pomôcka spĺňa vyššie uvedené požiadavky, prípadne kontaktovať ŠÚKL.

Pozrite si reportáž o liekoch na tlak, ktoré bolo potrebné vymeniť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy