Novinky - 22.09.2018 19:55

Triatlonista je hrdinom. Vzdal sa úspechu, aby zachránil život

Mária Dulaiová Autor: Mária Dulaiová, Iveta Krupová, redakcia/AR | Zdroj: noviny.sk/TV JOJ

Slovenský triatlonista Michal Buček po ťažkom preteku v Číne s úsmevom zhodnotil situáciu: "Bolo to zadosťučinenie, aj keď som skončil štvrtý so "zemiakovou" medailou na krku, ale predsa len ľudský život je o niečom inom ako medaily." Počas plaveckej disciplíny v Žltom mori narazil na nehybné telo svojho súpera a ani na chvíľu nezaváhal. "Hneď som mu vytiahol hlavu a dal ruky okolo krku a videl som, že nedýcha, bol celý fialový, neboli tam známky života," opísal chvíle záchrany života. 

Keďže sa loď organizátorov nemohla dostať k Michalovi, musel priplávať on k nim držiac muža nad vodou. Išlo doslova o sekundy. "Lámanou čínštinou som sa im snažil povedať, že ho majú okamžite vytiahnuť a začať s resuscitáciu," povedal Michal Buček.

Muž skončil v rukách záchranárov a Michal sa snažil pokračovať v súťaži. "Stále som mal toho muža pred očami, bol to čudný pocit, nestalo sa mi takéto niečo nikdy predtým," spomína triatlonista. 

Michal preteky dokončil. Riaditeľ pretekov sa mu poďakoval s tým, že muža sa v nemocnici podarilo oživiť a dýcha. "Medaily zapadnú prachom a do zabudnutia, no ľudský život nie." znela jedna zo správ, na ktorú náš triatlonista, pôsobiaci posledných 13 rokov v Ázii, zrejme nikdy nezabudne.

Podľa prezidenta slovenskej triatlonovej únie sa podobné prípady na pretekoch stávajú. Najznámejší je vo svete príklad bratov Browleyovcov z mexického triatlonu spred dvoch rokov. "Alyster vtedy pomohol a priam dotlačil svojho mladšieho brata Jonathana do cieľa," povedal Jozef Jurášek, prezident slovenskej triatlónovej únie. Pomoc od pretekára bola v tomto prípade v poriadku. Ak by však išlo o civila, takáto pomoc by bola neprípustná. Svoje o tom vie aj náš európsky šampión v šprinttriatlone Richard Varga. "Človek by nemal dostať cudziu pomoc počas pretekov, tým pádom je rovno diskvalifikácia. Ale keď ide o život, tak samozrejme tam sú úplne iné okolnosti," povedal Richard Varga.

Pozrite si aj príbeh policajta, ktorý zachránil dieťa v poslednej chvíli:

Mária Dulaiová

Mária Dulaiová

Až na rok strávený prácou pre ŽSR, to bolo vždy o novinárskej práci. Košický večer, Lúč, televízie Kabel Plus, Naša Košice, TV Global a napokon JOJ. A ďalšie noviny a školský rozhlas už počas základnej školy a gymnázia. A tak asi nikoho neprekvapí, že mám vyštudovanú žurnalistiku na UK v Bratislave. Po rokoch na štadiónoch a ihriskách ako športová redaktorka som sa v roku 2015 vrátila k tomu, kde som kedysi začínala - k domácemu i zahraničnému spravodajstvu z bežného i politického života. Bola to výzva a dodnes je, takže sa vlastne stále učím niečo nové. Vyskúšala som si ako sa robí dokumentárny film i píše kniha. Jednoducho - mám šťastie, že robím to, čo ma vždy bavilo. Navyše v kolektíve super ľudí, a to platí aj o predchádzajúcich zamestnaniach. Pokiaľ ide o záľuby - šport bol a vždy ostane mojou srdcovkou. Rovnako ako túlanie sa po svete a motorky a čítanie a… tento zoznam by bol dosť dlhý, tak ostaňme pri týchto. A pokiaľ ide o to, čo ma ženie ďalej či motivuje? Jednoducho - zvedavosť.

Viac článkov od autora
Iveta Krupová

Iveta Krupová

<b>Na svojej práci mám rada:</b><br />stále niečo nové, o stereotype ani nechyrovať a samozrejme svojich kolegov , ktorí sú aj mojimi blízkymi priateľmi ... <b></b> <b>Na svojej práci nemám rada:</b><br />ľudí , ktorích ak majú&nbsp; moc a financie mysliac si, že im prejde všetko a nikto im&nbsp; nič nedokáže ,pričom vedia znepríjemniť nielen prácu novinárov ,&nbsp; ale aj životy iných... Tragické reportáže, žiaľ blízkej rodiny, no a v neposlednom rade ani stres na zdraví&nbsp; a kráse veľmi nepridá :o)<b></b> <b>Moja najzaujímavejšia a najnetradičnejšia reportáž:</b><br />fuuuuuu, za 8 rokov práce na úseku spravodajstva TV JOJ&nbsp; momentálne skutočne neviem , ktorú vybrať.. každá jedna bola v tej chvíli pre mna zaujímavá <b></b> <b>O čom určite raz nakrútim reportáž:</b><br />nechajme / te&nbsp; sa prekvapiť ...<b></b> <b>Môj relax:</b><br />láska, rodina, priatelia a more<b></b> <b>Moje obľúbené knihy, filmy, relácie:</b><br />The secret 1,2,&nbsp;&nbsp; Záhir, Vo štvorici po opici,&nbsp; spravodajstvo, reportáže na Discovery&nbsp; a Spektre<b></b> <b>Čo chcem na seba nabonzovať:</b><br />Nič? :-) <b>Vaše podnety môžete posielať na</b> <link krupova@joj.sk>krupova@joj.sk</link>

Viac článkov od autora