Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nečakali na štátne peniaze. Škôlku si postavili sami
Zdielať na

Nečakali na štátne peniaze. Škôlku si postavili sami

SLOVENSKÁ NOVÁ VES / Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja vyčlenilo v tomto roku na vytvorenie nových miest v materských školách okolo 81 milióna eur. V obci Slovenská Nová Ves pri Trnave sa nechceli spoliehať na to či im peniaze schvália alebo nie, a tak si za vlastné zrekonštruovali starú budovu.

Pred dvomi rokmi začali rekonštruovať takmer 90-ročnú budovu školy. Pomáhali aj rodičia deti. "Budova prešla kompletnou rekonštrukciu, ktorá obec vyšla na približne 200-tisíc eur," uviedol starosta obce Tibor Szládicsek. Pre obec s vyše 500 obyvateľmi to bola finančne náročná investícia. Za posledné dva roky škola pohltila všetky investície. "Utiahli sme si opasky, starosta je na polovičný úväzok a zobrali sme si úver, ktorý je splatný po 10 rokoch a je v hodnote okolo 80-tisíc," dodal Tibor Szládicsek.

V škôlke sa im podarilo umiestniť všetke deti, ktorých rodičia mali o to záujem. Zvyšné voľné miesta obsadili deťmi zo susedných obcí. "Sme zmiešaná veková skupina, máme tu deti od dvoch do šiestich rokov, počtom máme 23 deti," vymenovala Oľga Sedmáková, poverená riadením materskej školy.  "Malá chodila do jasličiek. Každý deň sme ju vozili do Bratislavy. Pre dieťa je to stresujúce," povedala matka Ivana Kalmanová. "Je to úplne super, jedno dieťa sme vodili do Voderad a druhé do Pavlíc, bolo to také zložité, takže je to teraz úplne perfektné," dodala ďalšia z matiek, Mária Beláková. Pani Beláková sama navštevovala materskú školu ešte ako dieťa, pred viac ako 30 rokmi. "Nepredpokladala som, že budova sa dá tak krásne spraviť," dodala. 

V dedine materskú školu zrušili pred 30 rokmi, lebo v obci bolo málo deti. "Väčšina výziev bola taká, že žiadať mohli obce, ktoré už boli zriaďovateľmi. Mohli sme požiadať o kontajnerovú materskú školu, ale poslanci nesúhlasili," povedal starosta obce. "My sme vyčlenili 81 milióna eur, z ktorých by približne osem až 10 tisíc malo vzniknúť po celom Slovensku, tým pádom by mal celý dopyt byť pokrytý," dodal Michal Feik, hovorca ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky. 

Pozrite si aj reportáž o tom, ako hasiči zachraňovali škôlku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy