Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kažimír určí dočasnú hlavu finančnej správy v najbližších dňoch. Makó to nebude, tvrdí
Zdielať na

Kažimír určí dočasnú hlavu finančnej správy v najbližších dňoch. Makó to nebude, tvrdí

BRATISLAVA / Minister financií Peter Kažimír vo štvrtok na tlačovej konferencii uviedol, že prezident finančnej správy František Imrecze mu v piatok doručí písomne svoju rezignáciu a budúci týždeň bude posledný týždeň vo svojej funkcii. V najbližších dňoch oznámi meno dočasného prezidenta finančnej správy, ktorý by mal byť vo funkcii asi šesť mesiacov.

Kažimír uviedol, že dočasný šéf bude zvnútra finančnej správy. Ako povedal, má predstavu o tom, kto by to mal byť, no meno prezradí až po rozhovore s danou osobou. Vylúčil ale, že by to mal byť Ľudovít Makó, ktorého odvolanie žiadala opozícia spolu s odvolaním Františkom Imreczem. 

Prezident Finančnej správy Slovenskej republiky František Imrecze v stredu po Výbore pre financie a rozpočet uviedol, že rezignuje na svoju funkciu. Rezignáciu oznámil po stretnutí so šéfom OLAF-u. Imrecze v stredu na výbore poslancom vysvetľoval podozrenia z únikov na cle z dôvodu podhodnocovania dovozov tovaru z Ázie.

"Napriek tomu všetkému je politická správa neustále vystavovaná politickým tlakom, a to je dôvod, prečo som sa rozhodol odstúpiť. Ja politik nie som a nemám nástroje na to, aby som sa bránil politickej demagógii. Verím, že po mojom odstúpení budú mať zamestnanci väčší pokoj na prácu a tá inštitúcia bude vo väčšom pokoji," uviedol Imrecze krátko po tom ako poslancom oznámil svoju rezignáciu. "Nemám pocit, že by som na to doplatil. Cítim sa dostatočne sebavedomí na to, aby som nesedel doma a neplakal, že som na niečo doplatil. Je to moje rozhodnutie," dodal Imrecze.

Ako Imrecze dodal, svoje rozhodnutie zvažoval iba posledné dni a jeho ďalšie kariérne pôsobenie je preto otázne. Nevylúčil pokračovanie pôsobenia vo verejnom sektore ani návrat do komerčnej sféry. "Aká ponuka odkiaľ príde, to netuším, ani o tom nechcem špekulovať," dodal. Na rokovaní výboru povedal, že Slovensko je pripravené sa pre odporúčania OLAF-u, aby Európska komisia pre podhodnotené dovozy od Slovenska vymáhala vyše 300 miliónov eur, súdiť. "Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a bude sa brániť maximálnym spôsobom, aby nezaplatilo ani euro a bude sa brániť súdnou cestou," povedal s tým, že momentálne Európska komisia žiadne peniaze v tejto súvislosti od Slovenska nevymáha.

Podľa Imreczeho totiž nie je možné akceptovať štatistiky OLAF-u, ktoré sú stanovené iba na základe odporúčaných férových cien dovážaného tovaru z tretích krajín. Slovensko navyše po roku 2014 tieto odporúčané ceny uplatňuje, čo viedlo k poklesu dovážaného tovaru a nárastu cien. Podľa prezidenta finančnej správy ich uplatňovanie vedie aj k tomu, že finančná správa prehráva s dovozcami aj súdne spory, že aplikované minimálne ceny nezodpovedajú reálnej hodnote tovaru.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu ministra financií. 

Vývoj na trhu práce sa zlepší, tvrdí Kažimír

Kažimír na tlačovej konferencii predstavil aj makroekonomickú prognózu na najbližšie obdobie. Slovenské hospodárstvo v tomto aj v budúcom roku porastie vyše 4-percentným tempom. Predpokladá to aktuálna prognóza Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií, podľa ktorej rast hrubého domáceho produktu v tomto roku dosiahne 4,1 percenta a v budúcom roku zrýchli na 4,5 percenta. V nasledujúcich dvoch rokoch by mala ekonomika vzrásť o 3,9 percenta, respektíve 3,3 percenta. Oproti predchádzajúcej prognóze z júna sa tak očakávania analytikov rezortu financií týkajúce sa hospodárskeho rastu nezmenili.

"Môžme sa pochváliť veľmi dobrou štruktúrou tohto rastu," reagoval na zverejnené údaje minister financií Peter Kažimír. Pozitívny príspevok totiž prinášajú aj investície, tak v súkromnom ako aj verejnom sektore. Podľa ministra za týmito číslami cítiť aj blížiace sa komunálne voľby. "Naši starostovia a primátori naozaj finišujú s investíciami," dodal. Dôležitým faktorom pre pozitívny vývoj ekonomiky Slovenska je podľa ministra aj nábeh novej produkcie v bratislavskom Volkswagene.

Budúci rok by sa Slovensko malo dostať na vrchol svojho ekonomického cyklu aj vďaka ďalšej automobilke, nitrianskemu Jaguaru. Prognózu však môžu ovplyvniť negatívne alebo pozitívne riziká. Za negatívne riziko minister označil najmä vonkajšie prostredie, a to hlavne hrozby v oblasti medzinárodného obchodu. V domácom prostredí vníma riziká skôr pozitívne, vyplývajúce z pozitívneho vývoja spotreby domácností, exportu, či investícií.

O niečo lepší však inštitút očakáva vývoj na trhu práce. Rast zamestnanosti by mal v tomto roku dosiahnuť 1,9 percenta a v budúcom roku 1,1 percenta. Oproti júnovej prognóze by tak zamestnanosť mala rásť v tomto roku o 0,2 percentuálneho bodu a v budúcom roku o 0,1 percentuálneho bodu rýchlejšie. Očakávania vývoja miery nezamestnanosti sa ale nezmenili. Pre tento rok sa očakáva miera nezamestnanosti na úrovni 6,9 percenta a pre budúci rok 6,4 percenta. 

Výrazne sa navýšili očakávania rastu platov. Prognózu reálnych miezd analytici rezortu financií navýšili pre tento rok o 0,4 percentuálneho bodu na 3,6 % a pre budúci rok o 0,3 percentuálneho bodu na 3,7 %. Nominálne mzdy by v roku 2018 mali medziročne stúpnuť o 6,2 % a o rok o 6,3 %.

Nové čísla z makroprognózy, hoci nepredpokladajú rýchlejší hospodársky rast, by mali znamenať aj vyššie príjmy do štátnej kasy. Podľa IFP to vyplýva z lepšieho vývoja na trhu práce. Minister financií Peter Kažimír však tvrdí, že napriek dodatočným daňovým príjmom pôvodnými cieľmi z Programu stability hýbať nehodlá. Aktuálnu daňovú prognózu rezort financií zverejní budúci týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy