Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vladyku Milana Chautura vyšetruje polícia. Ide o zneužívanie dieťaťa, ktoré sa malo stať pred desiatkami rokov.
Zdielať na

Vladyku Milana Chautura vyšetruje polícia. Ide o zneužívanie dieťaťa, ktoré sa malo stať pred desiatkami rokov.

BRATISLAVA / Keď mala len šesť rokov, mal ju sexuálne zneužiť kňaz, tvrdí to po 20 rokoch mladá Slovenka, ktorá vtedy žila na východnom Slovensku. Obviňuje jedného z najznámejších a najobľúbenejších biskupov. O údajnom sexuálnom zneužití dieťaťa otvorene hovorí aj bývalý teológ Miroslav Kocúr v rozhovore, ktorý zverejnil Denník N. Televízia JOJ získala časť z uznesenia polície, ktorá prípad preverovala, ale aj priamu reakciu biskupa Chautura.

Podľa teológa, ktorý pred rokmi vystúpil z cirkvi aj pre údajné homosexuálne správanie sa kňazov na Slovensku, je v radoch biskupov monsignore, ktorý mal pred desiatkami rokov údajne sexuálne zneužiť dieťa. V rozsiahlom rozhovore pre Denník N, Kocúr neuviedol meno biskupa ani meno ženy.

Konferencia biskupov Slovenska o obvinení biskupa Chautura mladou ženou vie. Či o obvinení informovala aj Vatikán, o tom informácie nemá. "Vedomosť o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva Eparchiálny úrad nemá," uvádza sa v stanovisku Eparchiálneho úradu.   

Pre TV JOJ sa ale telefonicky k obvineniu vyjadril samotný Vladyka Chautur. "Nechápem, čo je podľa tej pani sexuálne obťažovanie. Ja som biskupom grécko-katolíckej cirkvi a deti beriem bežne na ruky, dávam im krížik, pohladkám ich. Či ona toto považuje za sexuálne obťažovanie, neviem," uviedol. 

Podľa informácií TV JOJ, ktorá má k dispozícii obsah uznesenia kriminálnej polície v Humennom, monsignora Milana Chautura obvinila dnes už pani, ktorá s rodinou žije v Írsku. Na biskupa podala trestné oznámenie v auguste tohto roka. Kriminálna polícia v Humennom ale trestné oznámenie nakoniec odmietla 24. augusta, pretože preverované skutočnosti údajne nenaplňovali znaky trestného činu ani priestupku.

V policajnom uznesení vyšetrovateľa kriminálnej polície v Humennom sa uvádza, že malo k údajnému sexuálnemu zneužívaniu dôjsť v rozmedzí rokov 1985 až 1995. Oznamovateľka uviedla, že ju mal terajší biskup počas sporadických návštev v rodinnom dome starých rodičov pohlavne zneužívať. Podľa jej slov si ju mal posadiť na kolená a hladiť ju po chrbte. Uviedla tiež, že ju mal najmenej dvakrát prosiť, aby mu ukázala svoju izbu, kde ju mal dať ľahnúť na posteľ, hladiť a bozkávať na čelo. O tom, čo sa stalo mala povedať aj svojej kamarátke, svojmu vtedajšiemu priateľovi, s ktorým bola, keď mala 17 rokov a tesne pred smrťou aj svojím starým rodičom a rodičom. V priebehu výpovede priznala, že do neho bola zaľúbená a že čakala, že vystúpi z cirkvi a bude s ňou žiť. Následne odišla do Veľkej Británie, kde si chcela zmeniť identitu a na všetko zabudnúť.

V uznesení polícia tvrdí, že podstúpila aj psychologické vyšetrenie. Oznamovateľka tiež uviedla, že podstúpila aj psychologické, respektíve psychiatrické sedenia. Nedefinovala ale koľko sedení podstúpila. Na základe kamerových záznamov výsluchov ženy i biskupa nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť psychický ani konšpiračný aspekt obvinenia, čo ale nie je predmetom vyšetrovania. 

Samotný biskup sa pre TV JOJ vyjadril k tomuto obvineniu oveľa osobnejšie. "V tomto smere môžem povedať, že nie som pedofil. Necítim sa v tomto smere vôbec vinný," uviedol biskup Chautur. 

Téme sa aj naďalej bude venovať reportér TV JOJ Rastislav Striško. Ak viete o tomto, alebo podobných prípadoch viac, kontaktovať ho môžete na adrese strisko@joj.sk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy