Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Domáce pálenie alkoholu sa môže stať legálnym. Pozrite sa, ako by to malo fungovať
Zdielať na

Domáce pálenie alkoholu sa môže stať legálnym. Pozrite sa, ako by to malo fungovať

BRATISLAVA / Vypáliť si domácu pálenku z domácich jabĺk, hrušiek, či čerešní doma, je momentálne na Slovensku nelegálne. Návrh poslancov koaličnej strany Most Híd to však chce zmeniť. Tradícia, ktorú sme si na našom území pestovali už od čias Rakúsko-Uhorska, by sa mohla čoskoro legálne vrátiť do slovenských domácností.

"Ľudia, fyzická osoba, ktorá bude mať viac ako 21 rokov bude môcť doma vyrábať destilát za kontrolovaných podmienok v maximálne 100 l zariadeniach,  a vypáliť bude môcť maximálne 25 l 100 percentného alkoholu," uviedol poslanec Most-Híd Peter Antal. Alebo 50 litrov 50 percentnej pálenky. Nejde však iba o snahu zlegalizovať čierne pálenice, ktoré už v mnohých pivniciach sú a štát ich v tichosti toleruje. 

Dodržať bude treba mnohé pravidlá. Napríklad, pálenie domáceho alkoholu bude možné len na certifikovaných zariadeniach, pod kontrolou colného úradu no a samozrejme, aj daňových pracovníkov.  V súčastnosti sa dá legálne vypáliť domácu iba v obecných páleniciach s certifikátom a poučeným personálom, ktorí ovocie spracuje a odvedie štátu daň. 

No a práve Asociácia páleníc má s navrhovanou zmenou zákona o uvádzaní liehu na trh a nelegálnom pálení alkoholu, najväčší problém. Obávajú sa, že neskúsení páleničiari môžu neodbornou manipuláciou so zariadením, či zlým odvetraním priestoru spôsobiť výbuch, či požiar. No a v neposlednom rade, je tu  etanol. "V Maďarsku minulý rok  došlo k smrti asi 20 ľudí, keď zle vypálený alkohol spôsobil smrť konzumentom," povedal Imrich Varga z pestovateľskej pálenice Holanovo. 

V Maďarsku zlegalizovali pálenie domáceho alkoholu pred 6 rokmi. Zo začiatku sa tešilo vysokej obľube. Ľudia dokonca uprednostnili kvalitnú pálenku z naozajstného ovocia pred lacnými liehovinami, čo viedlo k zatvoreniu niekoľkých liehovarov. Štát sa ale rozhodol zdaniť aj malých výrobcov alkoholu, a tak sa to už ľuďom veľmi neoplatí.  Také lepšie zariadenie totiž stojí od 700 do asi 1000 eur. No a rozdielnu cenu asi nebudeme môcť čakať ani u nás. 

"Oplatí sa to len tým, ktorí majú vlastný veľký sad a majú pravidelne zabezpečené, že vedia pálenicu využiť. Ak nie, návratnosť je potom dlhá," podotkol Tamás Tóth, predajca záhradkárskych potrieb. O návrate domácich páleníc do slovenských domácností, začali poslanci debatovať od 14.00 hodiny v stredu, a hlasovanie je naplánované na štvrtok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy