Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vynálezca svetelného zdroja a držiteľ Nobelovej ceny v Bratislave
Zdielať na

Vynálezca svetelného zdroja a držiteľ Nobelovej ceny v Bratislave

BRATISLAVA / Hiroshi Amano včera večer prilákal všetkých nadšencov fyziky do Bratislavy na Univerzitu Komenského. Možno tohto významného japonského fyzika, nositeľa Nobelovej ceny, nepoznáte, výsledok jeho práce ale využívame všetci. Práve objav modrých LED diód totiž umožnil vytvoriť jasné a energeticky úsporné zdroje bieleho svetla, ktoré sú dnes už úplne bežné.

Jeho tvár vám zrejme nič nepovie, pritom vďaka nemu a jeho dvom kolegom denne zapínate svoju LED lampu. Svet už totiž poznal aj červené aj zelené diódy, ale revolúciu priniesli až tie modré, lebo bez nich by sa nedalo urobiť biele svetlo.

"Nikdy som nemyslel že dostanem Nobelovu cenu. Som obyčajný človek, vedec, ale aj niekto ako ja môže dostať Nobelovu cenu," hovorí skromne Hiroshi Amano.

Jeden z najvýznamnejších japonských fyzikov sa na prednáške ukázal ako veľmi vtipný a skromný človek. Študentom aj odborným kapacitám hovoril svoj príbeh a aj to, ako sa dozvedel že získal nobelovu cenu.

"Dostal som obrovské množstvo mailov s gratuláciami, ale nikto nenapísal prečo. Keď som vystúpil z lietadla, na letisku stálo veľa novinárov a myslel som, že čakajú na filmovú hviezdu. A potom prišiel jeden z novinárov a pýta sa: Vy ste Hiroshi Amano? A viete, že dostanete Nobelovu cenu?," hovorí Hiroshi Amano.

Dostal zlatú medajlu Univerzity Komenského, práve tu ako lektorka angličtiny pôsobí jeho manželka. Jeho laboratórium prezývajú hrad bez noci, lebo sa tam svieti aj počas víkendov a sviatkov.

Aj Slováci prispeli rôznymi vynálezmi svetového významu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy