Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obezita je choroba, tvrdia odborníci. Slovenské kúpele ponúkajú špeciálny program
Zdielať na

Obezita je choroba, tvrdia odborníci. Slovenské kúpele ponúkajú špeciálny program

BARDEJOV / Obezita je choroba a nielen prejav životného štýlu. Tvrdia odborníci, ktorí zdvíhajú varovný prst pre ľudí už od mladého veku. Napriek propagácii zdravého životného štýlu chýba mnohým impulz, ktorý by ich naštartoval. Slovenské kúpele najnovšie ponúkajú špeciálny program.

Bardejovské kúpele voľakedy navštívila aj cisárovná Sisi. Ona ale s obezitou problém nikdy nemala. V súčasných Bardejovských kúpeľoch už venujú obezite takú pozornosť, že do boja proti nej vytiahli aj špeciálny liečebný pobyt. Potenciálni klienti si  do kúpeľov okrem batožiny musia doniesť aj dávku trpezlivosti a silnej vôle. Takzvaný nordic walking čaká na čerstvom kúpeľnom vzduchu tých, ktorí sa rozhodnú bojovať s obezitou. Trend je taký, že či sa nám to páči alebo nie, je to z roka na rok sa situácia zhoršuje. "Obezita je dosť veľký problém, je to vidieť aj na mne. Pretože som diabetik, mne by to prospelo," povedala jedna z návštevníčok.

"Ľudia si už uvedomujú, že cukrovka je choroba, ktorá podmieňuje srdcový infarkt, poškodenie očí, obličiek, dolných končatín a diabetickú nohu. Ale si myslia, že je to samostatná diagnóza, cukrovka. Avšak spoločný menovateľ je práve obezita," informoval Jozef Halecký, lekársky riaditeľ v Bardejovských kúpeľoch. "Z hľadiska obezity je dôležité to, aby si to ľudia uvedomili už v mladosti. Nestačí v dospelosti, kedy je už človek po infarkte, po porážke, začať bojovať s obezitou," dodal.

S obezitou sa dá na Slovensku preventívne bojovať aj v ďalších piatich kúpeľoch. Pri rizikovej hodnote BMI dokonca jedna zo zdravotných poisťovní prepláca tretinu nákladov na zdravotnú starostlivosť. "Program je zameraný na poistencov, ktorí trpia obezitou, čiže majú tzv. BMI nad 30," povedala Beáta Havelková, riaditeľka zdravotného revízneho odboru VŠZP. "Tento obezitologický program v sebe zahŕňa 10 plnohodnotných dní a súčasťou sú aj veľmi vhodné procedúry," dodala Tamara Šatánková, ekonomická riaditeľka, Bardejovské kúpele. 

Veľmi dôležitou zložkou je samozrejme strava. Každému prospeje odstrihnutý kontakt od domácej kuchyne a premyslené vyvážené zdravé stravovanie. "Polievky sa robia vždy len vývarové. Čo sa týka hlavných jedál, sú robené na vode v rámci beztukovej diety," objasnila Tamara Šatánková.

"Program je zameraný na redukciu hmotnosti a pacienti sa majú naštartovať," vysvetlila Beáta Havelková. Ozdravný pobyt zameraný na boj proti obezite môže byť úspešný, len ak sa v princípoch zdravého stravovania bude účastník držať aj v domácom prostredí. Aby si telo navyklo a malo to dlhodobejší účinok, je nutné podľa odborníkov vydržať niekoľko mesiacov. "Dôležitá je stratégia a dôležité je aj váženie sa, aby človek vedel, či už schudol a mal motiváciu ďalej chudnúť," dodal lekársky riaditeľ v Bardejovských kúpeľoch.

Obezita môže ohroziť aj prepravu vážne chorých pacientov. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy