Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na východe našli unikátne prilby z doby bronzovej. Objavil ich hubár
Zdielať na

Na východe našli unikátne prilby z doby bronzovej. Objavil ich hubár

TRHOVIŠTE / Dve unikátne bronzové prilby pochádzajúce z mladšej doby bronzovej Východoslovenské múzeum v Košiciach predstavilo vo štvrtok novinárom. Riaditeľ VSM Róbert Pollák uviedol, že prilby našiel hubár počas minulého roku v katastri obce Trhovište v okrese Michalovce. Nálezca v januári tohto roku predmety priniesol do Východoslovenského múzea.

"Podľa nálezcu, ktorý si želá ostať v anonymite, vzácny objav tvorili dve bronzové prilby, čiastočne vsunuté do seba. Boli tam aj dva páry lícnych chráničov a dve špirálovité náramenice. Náš archeológ s kolegom z pamiatkového úradu a v sprievode nálezcu miesto podrobne preskúmali," uviedol Pollák. Nález, ktorý má podľa odhadu hodnotu približne 60 000 eur, je zatiaľ majetkom štátu. Múzeum v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom požiadali, aby sa nález začlenil do zbierok Východoslovenského múzea.

Podľa archeológia Dáriu Gašaja nálezy prílb z doby bronzovej sú zriedkavé nielen na našom území, ale aj v celej Európe. Prilby kužeľovitého tvaru z Trhovišťa sú západoeurópskeho typu zhotovené z dvoch plátov bronzového plechu a vytvarované, pričom zdobené diely sú spojené centrálnym trojzubým hrebeňom, ktorý ma dutinku na upevnenie ozdobného chochola. V žliabku na bočných stranách na spodnom okraji prílb sú dierky na prichytenie lícnych chráničov. Priliehavé analógie sú doteraz len tri a boli nájdené vo východnej alpskej oblasti.

Gašaj uviedol, že pôvod prílb z Trhovišťa ostáva zatiaľ nejasný. Tvorili zrejme artikel obchodu dovážaný pravdepodobne pre najvyššiu spoločenskú elitu – vojenských náčelníkov. Nájdené prilby boli zjavne používané a opravované. No boli skôr symbolom statusu nositeľa, symbolom jeho postavenia a moci, ako skutočným ochranným výstrojom. V Čiernej nad Tisou bola už dávnejšie objavená celá chrbtová časť plechového panciera a fragmenty boli nedávno nájdené aj v Šarišských Michaľanoch. Na Slovensku sú podobné kužeľovité prilby a ich fragmenty známe z dávnejších nálezov v Lúčkach, Spišskej Belej a Žaškova, no boli zhotovené z jedného plátu bronzového plechu. Podchádzajú z 12. až 10. storočia pre našim letopočtom.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy