Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerstvo spravodlivosti sa sťahuje do budovy, ktorú kedysi vláda darovala. Teraz za ňu zaplatí milióny
Zdielať na

Ministerstvo spravodlivosti sa sťahuje do budovy, ktorú kedysi vláda darovala. Teraz za ňu zaplatí milióny

BRATISLAVA / Sťahovanie ministerstva spravodlivosti naberá nový rozmer. Vybralo si totiž ponuku, ktorú prezentuje ako najlepšiu a najčistejšiu. Lenže areál, do ktorého sa sťahuje, v minulosti štát daroval. Teraz zaň bude platiť milióny. Reč je o bratislavskom Výskumnom ústave zváračskom.

"Najlepšia bola vyhodnotená budova, ktorú poznáte ako Výskumný ústav zváračský," povedal minister spravodlivosti Gábor Gál na čo generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva spravodlivosti Sylvia Beňová uviedla: "Áno, bola to finančne najvýhodnejšia ponuka." 

Objekt je Bratislavčanom známy ako Zváračák. Deväť hektárov zastavanej plochy a päť a pol tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov v lukratívnej časti hlavného mesta. Pred 16 rokmi ho štát daroval priemyselnému inštitútu. "Bolo to veľmi podivné, štát sa zbavil budovy, ktorú si v podstate teraz ide prenajať," povedala Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. 

"Ak chcete, môžete to nazývať darom vlády," povedala v roku 2002 Mária Machová, vtedajšia ministerka pre správu a privatizáciu národného majetku Slovenskej republiky. Povedala to vtedy, keď sa novinári pýtali, či je v poriadku, že 20 miliónov korún za areál dostal štát priamo z peňazí, ktoré zarobil samotný areál. Ostalo ale ticho, lebo plány boli veľké.

Téme sa dlhodobo venoval týždenník Trend. "Postavili sme si filozofiu, že budeme chcieť urobiť zmluvu o spolupráci s každým veľkým podnikom. Je lepšie budovať spoločné výskumné a vývojové pracoviská," uviedol v roku 2002 vtedajší riaditeľ Priemyselného inštitútu Štefan Lednár pre Trend. 

Mal to byť výkvet nášho výskumu a vedy, no nebol. Ešte v roku 2009 sa verilo, že výskum tu predsa len bude na prvom mieste, no nebolo to tak. Žiaden výskum, žiaden vývoj, žiadna spolupráca škôl s priemyslom. Ale skôr prenájmy, ubytovanie a realitný biznis. Ústav sa zaplietol aj do eurofondových škandálov na ministerstve školstva, keď si v ňom priestory prenajala výskumná agentúra. Práve cez ňu ústav získal 15 miliónov eur z eurofondov.

Ministerstvo školstva vtedy odmietalo prepojenie výskumnej agentúry s ústavom. Lenže zároveň potvrdilo, že výskum v ňom nemá také miesto, aké sľubovali privatizačné dokumenty. "V areáli VÚZ sa roky uskutočňuje viacero developerských projektov, ktoré sú podľa dostupných, verejných informácií, realizované prostredníctvom rôznych spoločností," uvádzalo ministerstvo školstva vo svojom stanovisku v roku 2017. 

V tejto situácii si ministerstvo spravodlivosti vybralo práve zváračák. Ten zváračák, ktorý pred 16stimi rokmi štát daroval na vedu a výskum. Ten istý zváračák si teraz bude päť rokov prenajímať. "Ročná hodnota prenájmu je 1 420 000 eur," dodala Beňová. 

Spočiatku na transparentnosť a hospodárnosť tohto sťahovania dozerali mimovládky. Prečo ministerstvo napokon vybralo práve túto ponuku, však nevedia. "Minister Gál rád opakuje, že vlastne pozval mimovládky k tomu celému procesu aby ho kontrolovali, ale bohužiaľ, to finále, tam sme už neboli," uviedla Petková.

Dnes si teda od ministra vyžiadali podklady, aspoň dodatočne. Prenájom časti tohto objektu totiž nie je všetko. Po piatich rokoch ho ministerstvo dokonca odkúpi. Už teraz predpokladá cenu asi 20 miliónov eur. Za niečo, čo už raz niekomu štát daroval.  

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy