Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štvrtina domácností si nevymenila jódové tablety
Zdielať na

Štvrtina domácností si nevymenila jódové tablety

Zdroj: sxc.hu/ilustračné

Takmer päťtisíc domácností v Trnave si ešte neobnovilo balenia jódových profylaktík proti riziku rádioaktívneho žiarenia z Jaslovských Bohuníc.

Takmer päťtisíc domácností v Trnave si ešte neobnovilo jódové  tablety na ochranu pred účinkami rádioaktívneho žiarenia. Kvôli Jadrovej elektrárni Jaslovské Bohunice si obce a mestá v okruhu 30 km vymieňali v závere minulého roka balenia jódových profylaktík za nové.

Ako pre agentúru SITA potvrdil hovorca mesta Trnava Pavol Tomašovič, z 19 556 trnavských domácností vyše 14 600 už má tablety vymenené a zvyšok má šancu urobiť tak na mestskom úrade ešte do konca februára. "Pri minulej výmene pred piatimi rokmi sme mali okolo 30 percent domácností, čo si tablety nevymenili. Tentoraz sme zvolili distribúciu cez doručovateľov a ukázalo sa, že to bolo o čosi efektnejšie," dodal Tomašovič.

Jódové profylaktiká sa po piatich rokoch expiračnej doby vymieňali aj v školských a zdravotníckych zariadeniach, ubytovniach, väčších firmách aj ďalších inštitúciách. Tu však podľa Tomašoviča vážnejšie problémy s výmenou nezaznamenali. 

Na jódové tabletky si v predchádzajúcich rokoch väčšina ľudí v trnavskom regióne zvykla a má ich odložené v chladničkách. Ojedinele boli zaznamenané prípady ich konzumácie. Nové balenie jódových tabliet (dospelí majú v balení štyri tablety, deti polovičnú dávku), si malo v trnavskom regióne vymeniť do decembra 2007 vyše 200-tisíc ľudí v 121 obciach. Výmenu koncom roka absolvovali čiastočne občania Bratislavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

Zdielať na

Najčítanejšie správy