Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Gigantická socha Ježiša v Prešove zatiaľ nemá definitívnu podobu
Zdielať na

Gigantická socha Ježiša v Prešove zatiaľ nemá definitívnu podobu

Zdroj: midiman/ilustračné

Socha stojaceho Krista by mala mať vítajúce alebo objímajúce gesto rúk.

Najväčšia socha Ježiša Krista v Európe, ktorá by mala o niekoľko rokov vyrásť v Prešove, zatiaľ nemá definitívnu podobu. Výtvarníci pripravujú v poradí jej tretí model. ČTK to povedal autor sochy Martin Pala.

Odhady nákladov na projekt sa podľa neho pohybujú od desiatich do 15 miliónov korún. Primátor mesta si od gigantickej 33-metrovej sochy sľubuje zvýšený počet turistov.

"Stále nemáme definitívne stvárnenie, rozhodneme sa v najbližších týždňoch," povedal Pala, ktorému pri projekte pomáhajú ďalší dvaja výtvarníci. Najznámejšia socha Krista, ktorá sa týči nad brazílskym mestom Rio de Janeiro, meria aj s podstavcom 38 metrov. Prešovská socha tak bude len o päť metrov nižšia, aj to by jej však malo zabezpečiť prvenstvo medzi európskymi sochami Krista.

Socha stojaceho Krista by mala mať podľa Palu vítajúce alebo objímajúce gesto rúk. "Výtvarne sa naša socha od postavy Krista v Rio de Janeiro bude odlišovať," uviedol Pala. Celá socha by mala pripomínať aj tvar kríža.

"Financovanie bude zo súkromných a nadačných zdrojov, nevylučujem verejnú zbierku," povedal primátor Prešova Pavel Hagyari. Projekt gigantickej sochy, ktorá by mala stáť blízko prešovskej Kalvárie, je zatiaľ v začiatkoch. Reálne by železobetónový Kristus nad mestom mohol stáť o dva alebo tri roky.

Najvyššia socha Ježiša na svete v Riu sa svojimi monumentálnymi rozmermi dostala do zápisu medzi novodobých sedem divov sveta. Len jej roztiahnuté ruky dosahujú úctyhodných 30 metrov.

Niekdajšia zámorská veľmoc Portugalsko nechcelo za svojou bývalou dŕžavou zostať pozadu a o 28 rokov neskôr postavilo doteraz najvyššiu európsku sochu Krista Kráľa (28 metrov), ktorá má na kopci nad Lisabonom jedinú úlohu - chrániť hlavné mesto. S podstavcom má výšku dokonca 110 metrov a je ju možné zbadať z dvadsiatich kilometrov.

Bratislava sa môže najnovšie tešiť na 7,5 metrovú sochou generála Milana Rastislava Štefánika, ktorú by mali odhaliť v máji 2009 neďaleko novej budovy Slovenského národného divadla. Svoje prvenstvo najvyššej slovenskej sochy však už 48 rokov stále drží viac ako 10-metrová socha sovietskeho vojaka na bratislavskom Slavíne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy