Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prokuratúra rozhodla v spore medzi SAV a ministerstvom školstva. Rozhodnutie si ale všetci vysvetľujú po svojom
Zdielať na

Prokuratúra rozhodla v spore medzi SAV a ministerstvom školstva. Rozhodnutie si ale všetci vysvetľujú po svojom

BRATISLAVA / Medzi Slovenskou akadémiou vied a ministerstvom školstva to opäť iskrí. Po dohode z augusta všetko zmenilo rozhodnutie Generálnej prokuratúry. Lenže každá strana ho chápe inak. Podľa ministerky Lubyovej má rezort školstva transformáciu ústavov SAV zastaviť. Naopak, podľa vedcov ich má urýchlene zapísať do registra.

Slovenská akadémia vied sa v júli obrátila na Generálnu prokuratúru vo veci nečinnosti ministerstva školstva pri zápise údajov do registra verejných výskumných inštitúcií. Generálna prokuratúra ešte v piatok zaslala na ministerstvo školstva list vo forme upozornenia. Slovenskej akadémii vied bolo doručené oznámenie. Obe inštitúcie si im adresované listy rozdielne. "Momentálne sa tá registrácia robiť nebude a je to teda na základe návrhu generálneho prokuratúra, na ktorú sa obrátila samotná SAV," povedala ministerka školstva Martina Lubyová. 

Na rade sú teraz podľa ministerky Lubyovej poslanci Slovenskej národnej rady, ktorí už v utorok budú hlasovať o novele zákona o vysokých školách, ktorého súčasťou je aj riešenie transformácie ústavov SAV na verejné vedecké inštitúcie. "Počkala by som ako dopadne hlasovanie a v závislosti od toho by sme potom mali mať pracovné rokovanie," uviedla Lubyová. 

Aby akadémia splnila to, čo hovorí novela zákona, podľa vedcov bude nasledovať rušenie jednotlivých ústavov a následné vytvorenie nových verejných výskumných inštitúcie. To podľa ich slov nemajú ani v trojmesačnej lehote ako stihnúť. Predstavitelia iniciatívy Veda chce žiť organizujú v utorok ďalšie protestné zhromaždenie.

Pozrite si archívnu reportáž o spore medzi SAV a ministerstvom školstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy