Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Všeobecná zdravotná poisťovňa platí za pacientov najviac. S úhradami plánuje zájsť ešte ďalej
Zdielať na

Všeobecná zdravotná poisťovňa platí za pacientov najviac. S úhradami plánuje zájsť ešte ďalej

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa dala v roku 2017 na zdravotnú starostlivosť na jedného poistenca viac peňazí. Podľa správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia dala v roku 2016 na zdravotnú starostlivosť o jedného poistenca 925 eur. Pre porovnanie, ďalšie dve poisťovne dali 702 a 580 eur.

Podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne za to môže ozdravný plán a striktné dodržiavanie úsporných opatrení. To malo za následok aj to, že dokázala poisťovňa medziročne znížiť náklady na jedného poistenca, ktoré nesúvisia so zdravotnou starostlivosťou, z 32 na 31 eur. 

Ako jediná zdravotná poisťovňa dokázala vlani podľa správy Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ušetriť na svojej správe a prevádzke, ktorá patrí do skupiny nákladov nesúvisiacich so zdravotnou starostlivosťou.

Na prvých troch miestach v rebríčku poistencov s najdrahšou liečbou sú deti vo veku 13 a 6 rokov a 52-ročný pacient. Najviac, 788 632 eur, stála vlani liečba chlapca so závažnou dedičnou poruchou metabolizmu - mukopolysacharidózou. Celkovo mu už Všeobecná zdravotná poisťovňa počas desiatich rokov uhradila liečbu za takmer šesť miliónov eur. Na ďalších dvoch miestach sú poistenci s hemofíliou, ktorých ročná liečba stála vlani 780 611 a 729 511 eur.

Ďalší krok - vyššie platby za röntgenové výkony

Všeobecná zdravotná poisťovňa zvýšením úhrady za RTG výkony od 1. 1. 2019 chce podporiť modernizáciu prístrojového vybavenia RTG pracovísk. Cieľom je vyššia kvalita röntgenových snímok, zníženie radiačného ožiarenia pacienta a možnosť elektronického zdieľania snímok poskytovateľmi. Jednotková cena bodu za výkony poskytované na RTG prístroji, ktorý má menej ako 20 rokov, vytvára RTG obraz v digitálnej forme, umožňuje jeho zdieľanie a súčasne automatický monitoruje dávky ožiarenia pacienta sa bude zvyšovať až o 110 percent.

O 90 percent by mala byť vyššia cena bodu za výkony na RTG prístroji, ktorý má menej ako 20 rokov, vytvára RTG obraz v digitálnej forme, umožňuje jeho zdieľanie, ale má iba manuálny monitoring dávky ožiarenia pacienta. RTG prístroje mladšie ako 20 rokov, ktoré monitorujú manuálne ožiarenie pacientov, ale neumožňujú zdieľanie RTG obrazu, budú mať jednotkovú cenu bodu za výkon zvýšenú v priemere o 25 percent. V prípade prístrojov starších ako 20 rokov sa cena bodu za výkon nenavýši, v budúcnosti ho ale poisťovňa plánuje úplne prestať uhrádzať.

Najčítanejšie správy