Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z auta zostal len vrak. Čo s ním robiť ďalej?
Zdielať na

Z auta zostal len vrak. Čo s ním robiť ďalej?

BRATISLAVA / Odpredaj vraku po havárii nie je príjemná, navyše ani každodenná rutina. Človek sa v strese spoľahne na ľudí, ktorí s tým majú skúsenosť – napríklad na poisťovňu a predajcu použitých náhradných dielov. Ani to ale nie je záruka. Môže prísť nemilé prekvapenie v podobe pokút či nezaplatených poplatkov.

Zrážka dvoch osobných áut bola našťastie bez zranení. Nad Suzuki, ktoré skončilo na streche, vyriekol likvidátor z poisťovne jednoznačný verdikt - totálka.

"Ja som celý čas počúval poisťovňu, jednak ich prístup bol bez debaty korektný rýchly, všetko fungovalo tak, ako by si to človek predstavoval. Súčasťou toho procesu bolo, že cenu vraku určí online burza, realizovala to nejaká česká spoločnosť," uviedol Jozef, majiteľ havarovaného auta. 

​Cena bola určená na 280 eur, a vraj majú už aj záujemcu. Aj keď podľa kamarátov by rozpredaním vraku na súčiastky získal aj 1500 eur, ponuku prijal. V areáli, kde vrak uložil platil denne 10 eur parkovné. A tak zmluvu, ktorú mu dal odťahovkár, Jozef podpísal. "Opýtal som sa, či neideme na políciu a on povedal, že nemám byť smiešny, vraj nemusím nič riešiť. Overil som si to telefonicky, tam ma poprepájali, a nahratý hlas mi povedal, že je to vrak, mám si zobrať zmluvu, peniaze a je to vybavené," dodal majiteľ auta. 

Po roku prišiel z poisťovne šek na vyplatenie povinnej poistky. Na auto, ktoré likvidátor označil ako vrak. Tá je ukončená až po prepise na nového majiteľa, či odovzdaní dokladu o jeho likvidácii na šrotovisku. "Lenže auto je na moje meno, s mojimi ŠPZ, či nie je niekde v Albánsku, Rumunsku, hoc kde inde, čo ak s tým autom náhodou niekto nabúra, čo ak to auto nie je na šrotovisku, ale je opravené a niekto s ním niekomu niečo spraví," povedal Jozef.

Majiteľ sa preto telefonicky spojil telefonicky so spoločnosťou, ktorá auto odkúpila. To, že takmer po roku nie je auto na nich prepísané, ich vôbec netrápilo. "Prečo by som si vozidlo nemohol opraviť a jazdiť na ňom ďalej po prípadnej oprave, či to bude o rok, o dva alebo o mesiac," povedal majiteľ spoločnosti vykupujúcej vraky. "Povedal, že za ten rok 400 áut takto zlikvidoval, že netuší kto som, čo som, ale potom v jednej vete mi povedal, že auto je na pľaci," dodal Jozef. 

Majiteľ sa ešte údajne nedostal k oprave, tak mu prepis nechýbal.  V tomto prípade je možné hovoriť o šťastní, slovo dodržal a splnomocnenie na prepis auta poslal obratom. "Teraz, keď by som mal všetky pokuty zaplatiť, tak zaplatím osemkrát toľko, koľko som dostal za to auto, pretože som neurobil jednu základnú vec – nešiel som na políciu prepísať auto, a potom by to už nebol môj problém," dodáva bývalý majiteľ vraku. 

Havárie automobilov nie sú na našich cestách zriedkavé. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy