Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sladeným, sýteným a energetickým nápojom odzvonilo. V školských automatoch si ich deti už nekúpia
Zdielať na

Sladeným, sýteným a energetickým nápojom odzvonilo. V školských automatoch si ich deti už nekúpia

BRATISLAVA / Cukor v sýtených nápojoch predávaných v Európskej Únii má klesnúť o 10 percent do roku 2020. Časť výrobcov ich už sťahuje zo stredných škôl. Ide o záväzok európskej organizácie výrobcov sýtených nápojov. Toto opatrenie organizácie sa dotkne asi 40 miliónov študentov v Európskej únii.

 Na stredných školách tak už v mnohých automatoch nebudú sladené, sýtené, ani energetické nápoje. "Nadmerná konzumácia cukru spôsobuje okrem obezity, keďže zvýšime kalorický príjem, aj určité metabolické zmeny. Dochádza k vyčerpaniu pankreasu a rozvoju inzulínovej rezistencie, takže tkanivá už neodpovedajú tak, ako by mali na inzulín. Zistilo sa, že to má za následok iné vážne problémy s kardiovaskulárnym aparátom a môže to zvyšovať aj riziko rakoviny," uviedla obezitologička Dagmar Prokešová.

​Zatiaľ sa toto opatrenie sťahovania sladených nápojov týka stredných škôl. Avšak začína sa hovoriť už aj o školách základných. "V tejto chvíli taká úvaha je, my samozrejme čo sa týka kvality potravín sme veľmi prísni, my si naozaj nedovolíme, aby v našom systéme boli potraviny vrátane nápojov, ktoré by isté štandardy nespĺňali." informoval Peter Krajňák z ministerstva školstva. 

Na to, aby sa celoplošne regulovali sladené nápoje, najmä na školách tlačí Brusel. Tamojší výbor pre vzdelávanie aj potraviny varuje pred extrémnym nárastom detí s nadváhou a preto prišiel s novou legislatívou. "Štatistiky sú neúprosné a jednoznačne hovoria, že každé tretie dieťa v Európe už má nadváhu a týka sa to aj maličkých detí už v materskej škôlke na základnom stupni. Čiže je to alarmujúci údaj a musíme veľmi robiť osvetu," vysvetlila europoslankyňa Monika Smolková. 

Slovensko ale ide ešte ďalej. A to nad rámec európskej legislatívy. Náš rezort školstva, zdravotníctva a pôdohospodárstva chce zmeniť normy na výživové hodnoty jedál v školských jedálňach. "Samozrejme, všetko čo prispeje k tomu, aby sme mali zdravšiu populáciu, zdravšie deti, pretože vieme že nám narastá počet obéznych detí, ja budem všetko podporovať," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

S novým školským rokom sa vracia do škôl aj program Európskej únie na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka v školách. Cieľom programu je podporovať zdravé stravovacie návyky detí. Zapojili sa do neho všetky členské štáty. V rámci programu sa každý školský rok vyhradí 150 miliónov eur na ovocie a zeleninu a 100 miliónov eur na mlieko a iné mliečne výrobky. "To, že sa stratia z dosahu detí veľmi osladené nápoje, to je opäť priestor práve pre školské mlieko, kde môžeme dávať opäť ochutené jogurty, ochutené mlieka, ktoré majú obsah cukru oproti sladeným nápojom nepomerne nižší," dodala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy