Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku má už 13 nemocníc svoje CT. Najnovšie prístroj pomôže už aj v Trnave
Zdielať na

Na Slovensku má už 13 nemocníc svoje CT. Najnovšie prístroj pomôže už aj v Trnave

TRNAVA / V Trnavskej nemocnici pribudol nový CT prístroj. Vďaka tomu na röntgenové vyšetrenie, ktoré slúži na diagnostiku širokého spektra poranení a chorôb, už budú čakať pacienti oveľa kratšie. Nie je to ale jediná nemocnica, pre ktorú sa prístroj obstarával.

"Dá sa povedať, že tento CT prístroj je jeden z najšpičkovejších," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Nový prístroj stál 1,7 milióna eur a je v tom zahrnutý aj 5-ročný servis, úprava priestorov a vzduchotechniky. 

"Bude využívaný na špecializované kardio CT vyšetrenia srdca, na vyšetrovanie pacientov s akútnou mozgovo-cievnou príhodou, vyšetrenia u onkologických pacientov, ale umožní nám tiež vyšetrenie detí bez využitia celkovej anestézy," vysvetľuje Andrej Klepanec, primár rádiologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave.

Zoznam nemocníc s CT

Na Slovensku sa svojim CT prístrojom môže pýšiť 13 nemocníc a ďalšie pre Univerzitnú nemocnicu L.P. v Košiciach je v prípravnom procese. Pozrite si celý zoznam nemocníc, pre ktoré sa doteraz obstarávali nové CT prístroje:

Ministerstvo zdravotníctva SR

Množstvo pribúdajúcich CT-čiek na Slovensku nám zlepšilo aj štatistiky. Podľa analýzy OECD z roku 2017 sa približujeme k EÚ priemeru 22 prístrojov na milión obyvateľov. Na Slovensku to vychádza 17 a pre porovnanie v Českej republike 16, v Maďarsku len 9. Stále sme ale ešte nedohnali Rakúsko, Nemecko, či Dánsko.

​Menej čakania, viac vyšetrení

Zároveň bude pacient pod týmto novým prístrojom vystavený aj menšiemu žiareniu. Okrem nového CT-čka budú aj naďalej používať ten starší, čo by sa malo odzrkadliť aj na množstve vyšetrených pacientov. "My sme vyšetrovali približne 40 pacientov denne a predpokladáme, že zavedením tohto nového CT prístroja budeme môcť vyšetriť až okolo 70 pacientov denne," teší sa Klepanec.

Čakacie lehoty na CT vyšetrenie sa vďaka tomuto novému prírastku v trnavskej nemocnici výrazne skrátia. "Čakacie doby na vyšetrenia boli doteraz 2-3 týždne. A zavedením tohto CT-čka s tým, že budeme mať v prevádzke aj druhý CT prístroj nám výrazne skráti čakacie doby a predpokladám že nebudú žiadne v rámci nášho regiónu," dodáva primát Klepanec. 

Pozrite si archívnu reportáž o zriadení nového CT pracoviska v Košiciach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy