Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko sa pýši unikátnou zubačkou. Prázdniny ukončila jazdou do školy
Zdielať na

Slovensko sa pýši unikátnou zubačkou. Prázdniny ukončila jazdou do školy

MURÁNSKA PLANINA / Na Muránskej planine letné prázdniny ukončila jazda parnej zubačky. Táto unikátna pamiatka každoročne prevezie stovky ľudí zo Slovenska i zo sveta. V Európe sú len tri takéto zubačky, ale jediná parná je na Slovensku. Ktosi povedal, že vlak by mal ísť len tak rýchlo, aby mohli motýle lietať cez otvorené okná do vagónov, a presne tak rýchlo tento parný unikát ide.

Staručká parná lokomotíva je už roky atrakciou, no teraz na konci prázdnin symbolicky odvezie deti do školských lavíc. Musí tak zvládnuť trasu z Tisovca na Zbojská, čo je 12 kilometrov. Aj keď má stará dáma viac ako sto rokov, stále si svoju prácu zastane.

"Dlhá je dvanásť metrov, pochádza z Rumunska, vody uvarí hore do kopca na jednu cestu 5500 litrov a na jeden deň prevádzky spotrebuje tonu uhlia," opísal jej fungovanie a pôvod Jiří Kubáček strojvodca OZ Zubačka. Teraz po tejto trati jazdia už len osobné vláčiky, ale pôvodný účel bol iný. "Keď stavali túto železnicu, koncom 19. storočia, tak potrebovali dostať železo z Tisovca do oceliarni v Podbrezovej,  a v ceste stál masív Slovenského Rudohoria," popisoval ďalej Kubáček. 

Na krátkom úseku musel vlak prekonať prevýšenie 314 metrov,  a preto do koľajníc položili zuby. "To znamená, že rušeň už nie je závislý od toho ako je ťažký, alebo či sa dokáže, alebo nedokáže šmyknúť na tej koľaji, ale má na to aj zuby, kde sa určite nešmykne. Na ozubnici jazdí tento rušeň rýchlosťou 10, maximálne 12 kilometrov za hodinu," vysvetľoval strojvodca. 

Ako je zabezpečené, že to funguje a nevybuchne? "Pre tento účel sú na vrchu kotla umiestnené dva poisťovacie ventily a prebytočná para nám vyfučí do ovzdušia," poznamenal rušňovodič Zdenko Lopušný. 

Deti samozrejme vedia, čo je to parná zubačka a na poslednú jazdu sa skutočne tešili. Pozrite si ich reakcie v našej reportáži. 

V Tatrách počas roka prebiehajú rôzne podujatia a akcie. Chýbať tam nesmie ani škola . Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy