Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od soboty platí zákon, že zviera nie je vec. Toto sú najväčšie novinky
Zdielať na

Od soboty platí zákon, že zviera nie je vec. Toto sú najväčšie novinky

BRATISLAVA / Keď len nedávno nejaký zlomyseľník otrávil psíky otravou, po ktorej nasledovala pomalá a bolestná smrť, stávalo sa, že policajt tento čin posudzoval ako škodu na majetku. Ak išlo o psíky bez rodokmeňa, ich hodnota bola malá a prípad skončil ako priestupok. Toto by sa už od 1. septembra nemalo stať, pretože do platnosti vstúpil zákon vďaka kampani známy ako "Zviera nie je vec". A s ním aj ďalšie novinky, napríklad povinné čipovanie.

Pokiaľ odteraz ktokoľvek usmrtí zviera krutým spôsobom, podľa už platného zákona má zaručené, že to neskončí ako priestupok, ale hrozí mu pobyt za mrežami. Zákon jasne určuje vyšetrovateľom, aby riešili týranie zvieraťa, a nie majetkovú ujmu ako nezriedka doteraz. "Už bude celkom jasné, že nemajú riešiť majetkovú hodnotu, ale to, že sa ublížilo živej a cítiacej bytosti," vysvetľuje Zuzana Stanová, zvieracia ombudsmanka. Živou a cítiacou bytosťou sa rozumejú všetky stavovce, nie teda napríklad hmyz. Usmrtiť zviera bude možné aj naďalej, ale iba tzv. humánnym spôsobom.

"Hubiť spôsobom, ktorý nespôsobuje trýznivú smrť," dodáva Stanová. Zákon teda nijako zásadne nemení zákon o poľovníctve, alebo deratizácii. "Všetky odborné opatrenia firmy sú robené tak, aby nedošlo k týraniu zvierat, čo bolo aj predtým," povedal hovorca cechu deratizérov Zdeno Jaško. "Je možné usmrtiť spoločenské zviera v poľovnom revíri, 200 metrov od domu," hovorí Stanová. 

Zákon ale predsa len prináša viaceré novinky, napríklad pre cirkusy. "Mohlo by dôjsť k vylúčeniu divo žijúcich zvierat z cirkusov," spomína zvieracia ombudsmanka. Zoznam zakázaných zvierat bude súčasťou vyhlášky. Drezúru šeliem tak už na Slovensku už neuvidíme. A zrejme ani pojedanie psieho mäsa.

Zákon zasahuje aj do činnosti nelegálnych množiteľov, najmä psov, kde odteraz platí povinné čipovanie a evidencia vlastníkov. Nezačipované zviera môže veterinár odmietnuť ošetriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy