Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Ženy zanedbávajú preventívne prehliadky
Zdielať na

Ženy zanedbávajú preventívne prehliadky

Slovenské ženy sú nezodpovedné. Nechodia na preventívne prehliadky, hoci sú zadarmo. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Slovenské ženy sú nezodpovedné. Nechodia na preventívne prehliadky, hoci sú zadarmo.

Napriek tomu, že preventívne prehliadky na rakovinu krčka maternice plne hradí poisťovňa a dokonca existuje aj očkovacia vakcína, tých, ktoré sa chránia je stále málo. Rakovina krčka maternice sa pritom prenáša veľmi ľahko - vírusom.

Dvesto žien na Slovensku ročne podľahne rakovine krčka maternice. Každý rok lekári objavia ďalších 550 žien s týmto zákerným ochorením. Hoci očkovacia vakcína je drahá, preventívne prehliadky v plnej výške hradí poisťovňa.

Na Slovensku je podľa odborníkov situácia skutočne zlá. Slovenské ženy podľa nich na prevenciu doslova kašlú. Len niečo viac ako 1/4 žien na Slovensku chodí na preventívne prehliadky.

"Ženy chodia ku gynekológovi často až v pokročilých štádiách ochorenia, a vtedy býva už aj medicína bezmocná. Najúčinejšou zbraňou je prevencia - to znamená chrániť sa pred HPV vírusom najmä monogamiou a pred rakovinou- vakcínou alebo prehliadkami," povedal gynekológ Martin Redecha.

"Dokážeme identifikovať ešte štádiá vývojové, ktoré sú ešte v sto percentách liečiteľné, dokonca ambulantne," dodal Redecha.

Mnohým ženám je gynekologická prehliadka nepríjemná. Každá žena má však na výber- buď pretrpí pravidelné chvíľky u ženského lekára, alebo hodiny na onkológií.

Viac sa dozviete v Novinách TV JOJ o 19.30.

Zdielať na

Najčítanejšie správy