Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Záhorí majú problém. V studniach im prestala tiecť voda
Zdielať na

Na Záhorí majú problém. V studniach im prestala tiecť voda

ZÁHORIE / Nízka hladina vody v Morave spôsobila, že klesla voda aj v artézskych studniach. Napríklad v Malých Levároch na Záhorí z nej voda netečie. Koryto Moravy je poloprázdne. Na suchu zostali aj lastúry, či lekná, vznikajú ostrovčeky.

Obyvatelia obcí na Záhorí majú problém. V ich studniach prestala tiecť voda. Dôvodom je nízka hladina vody v rieke Morava. Sucho má vplyv dokonca aj na studňu v Malých Levároch, ktorá je hlboká až okolo 100 metrov.

"Dnes je voda tak nízko, že sme nútení zabezpečiť výtok z nižšieho stupňa. Je to spôsobené tým, že sú veľké suchá," uviedol pre TV JOJ starosta obce Malé Leváre Adrián Pernecký.

Bežné studne v dedine, ktoré sú hlboké len okolo 20 metrov sú buď úplne bez vody, alebo je v nich vody len veľmi málo."Bolo sucho. Potom začalo pršať a do studne natieklo len asi 20 centimetrov vody," ukazuje nám miestny obyvateľ Emil Polák.

V koryte rieky Morava je tak málo vody, že suché miesto sa objavilo 25 metrov od brehu. "Bežne je to o tri metre viacej vody, teraz stojíme v koryte rieky. To, čo si ja pamätám, že najvyššia hladina rieky Moravy bola 3. 4. 2006 a bola to storočná voda." hovorí obyvateľ Jozef Obala.

Suchom trpia aj rastliny, lekná skončili na suchu.Na brehu sa objavili aj mušle. Podľa vodohospodárov nedostatok vody spôsobili nepriaznivé klimatické a hydrologické pomery.

"Na votočte Moravský sv. Ján bol zaznamenaný vodný stav 68 centimetrov pri prietoku 16 metrov kubických za sekundu," hovorí Jozef Farkaš, riaditeľ Správy povodia Moravy zo Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Je to o sedemkrát menej ako je priemer. Priemerný ročný prietok v tomto profile je podľa vodohospodárov 120 metrov kubických za sekundu, pri vodnom stave 250 centimetrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy