Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Experti kritizujú súd a hovoria o riešení. Dojčeného Edwina môže matka získať do svojej opatery
Zdielať na

Experti kritizujú súd a hovoria o riešení. Dojčeného Edwina môže matka získať do svojej opatery

TRNAVA/BRATISLAVA / Stres, neistota a strach. Toto je dnešná realita iba 19- mesačného Edwina, ktorého prípad sledujeme už niekoľko dní. Súd totiž nariadil jeho okamžité odovzdanie do rúk otca napriek tomu, že ho matka stále dojčí. Napriek kritike expertov je to definitívne. Riešenie však predsa len existuje.

Minulý pondelok súd rozhodol, aby matka okamžite dojčeného chlapca odovzdala otcovi. Psychiatri, psychológovia aj právnici tvrdia, že to nie je správne.  Má ho totiž len dve noci v týždni a jeden víkendový deň. Každé odovzdanie medzi rodičmi nesie dieťa ťažko. Podľa matky stále horšie. "Mala som veľký problém ho ráno len obliecť. Zobrať na ruky. Keď videl, že sa otvárajú dvere, od domu, následne dvere od auta. Upokojilo ho vlastne len dojčenie," prezradila matka chlapca Lenka Slováková.  

Edwin bol doteraz šťastné a vždy usmiate dieťa. Zvyknuté na matku, na materské mlieko. Teraz je u otca a trikrát v týždni sa sťahuje k matke. Pred súdom ho zastupuje sociálka. "Úrad však v konaní nežiadal o zmenu starostlivosti o dieťa, alebo o odňatie dieťaťa zo starostlivosti matky," vyjadrila sa k situácii hovorkyňa Jana Lukáčová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Napriek tomu tak súd rozhodol.

Chlapec nedostáva potrebnú starostlivosť

Ak ale kolízny opatrovník, v tomto prípade úrad práce, vníma rozhodnutie ako nepriaznivé pre dieťa, môže konať. "Zdravotný stav, respektíve priaznivý vývoj maloletého Edwina je narušený už len tým, že nedostáva sa mu výživy a starostlivosti, ktorej sa mu dostávalo u matky," poznamenal advokát  Andrej Gara. Ak s týmto tvrdením sociálka osloví súd, ten môže dieťa matke vrátiť do 24 hodín. Lenka teda v najbližších hodinách požiada, aby sa tak stalo. Odvolajúc sa na judikatúru európskeho súdu pre ľudské práva. 

"V žiadnom prípade neodporúča vydávať obdobné rozhodnutia, akého sme teraz svedkami," podotkla matka. A nie len to. Lenka má v rukách aj vyjadrenie psychológa, ktorý jasne hovorí o nepriaznivom vplyve rozhodnutia na vývoj malého Edwina. O vyjadrenie sme požiadali ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. "Informácie, ktoré sú významné v súdnom konaní a dokonca jednou zo strán interpretované ako dôvod na naliehavú úpravu starostlivosti súdom, je potrebné, aby rodič ako účastník súdneho konania predložil súdu, nie kolíznemu opatrovníkovi," uviedli v stanovisku. 

Správanie matky môže byť pre súd bojom

Podľa nami osloveného právnika však podanie matky môže súd vnímať ako boj proti otcovi. Ak by sa ozvala sociálka, ako ten, kto má brániť v prvom rade dieťa, súd by to vnímal inak. Preto je "horúci zemiak" podľa právnika na strane pracovníkov úradu práce. "Oni by mali prevziať iniciatívu za maloletého a mali by konať, bez ohľadu na to, či matka alebo otec akokoľvek budú v tejto veci konať," pokračoval Gara. 

 Rozhodnutie súdu o tom, že matka má dieťa odovzdať otcovi, sa dá vnímať ako trest pre matku za to, že bránila styku s otcom. Toto riziko však už podľa právnika pominulo."Za žiadnych okolností nie je možné akceptovať také rozhodnutie, ktoré spôsobuje škody na dieťati. Nie matke. Matka je už celkom zrejme potrestaná," dodal na záver advokát. 

Pozrite si, ako sa celý problém začal:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy