Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Penta plánuje investície za 600 mil. eur
Zdielať na

Penta plánuje investície za 600 mil. eur

Zdroj: SITA/Penta

Na pozemku v areáli Bratislavskej teplárenskej plánuje Penta postaviť svetovú architektúru v oblasti bývania a administratívy

Private equity Penta Investments má záujem v najbližších troch rokoch preinvestovať v Bratislave približne 600 mil. eur, čo je viac ako 20 mld. Sk, do budovania kancelárskych priestorov, nadštandardného bývania a obchodných priestorov.

Ako informovala spoločnosť Penta, najväčšou investíciou vo výške približne 280 mil. eur sa stane Lamačská brána, kde na ploche 110 hektárov plánuje v prvej etape vybudovať obchodno-zábavné centrum.

V druhej etape tohto projektu plánuje spoločnosť aj bytovú výstavbu. Penta tiež plánuje výstavbu polyfunkčného objektu v Ružinove na ploche jedného hektára s výškou investície 50 mil. eur. V Záhorskej Bystrici na 20-hektárovom pozemku chce Penta postaviť rodinné domy za 50 mil. eur.

Ako ďalej spoločnosť informovala, na štvorhektárovom pozemku v areáli Bratislavskej teplárenskej (BAT) plánuje preinvestovať približne 150 mil. eur so zámerom priniesť svetovú architektúru v oblasti bývania a administratívy. Podľa denníka Pravda kúpila Penta pozemky v lukratívnej časti bratislavského centra v lokalite ulice Čulenova a Mlynské Nivy za 1,2 mld. Sk.

Penta Investments, ktorá v septembri 2006 skolaudovala prvú časť projektu administratívneho komplexu Digital Park s celkovými nákladmi 16 mil. eur, chce v druhej etape výstavby, ktorá povedie k vzniku areálu s komplexom štyroch budov, investovať približne 60 mil. eur.

Ako agentúru SITA informoval hovorca Penty Martin Danko, celý projekt Digital Parku prinesie na bratislavský trh 40 tis. metrov štvorcových prenajímateľnej plochy, z ktorých bude 36 tis. metrov štvorcových kancelárií. Stavebné práce druhej etapy výstavby sa začali na jeseň minulého roka a Penta plánuje stavbu dokončiť v prvom kvartáli budúceho roka.

Penta Investments bola založená v roku 1994 s oblasťou pôsobenia v európskom regióne a v Rusku. Podniká napríklad v oblasti zdravotníctva, energetiky, stávkových kancelárií alebo v obchode s pohľadávkami. Penta podniká s kapitálom svojich piatich akcionárov, fyzických osôb.

V mnohých prípadoch však Penta investuje spolu s medzinárodnými inštitucionálnymi investormi. Podľa vlastnej internetovej stránky spravuje Penta aktíva v objeme 862 mil. eur a v spoločnostiach vo svojom portfóliu zamestnáva viac ako 20 tis. pracovníkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy