Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na papieri sú zaočkovaní, chýbajú im ale protilátky na tri choroby
Zdielať na

Na papieri sú zaočkovaní, chýbajú im ale protilátky na tri choroby

Archívna reportáž

ZEMPLÍN / Epidémia osýpok na Zemplíne odhalila nečakané skutočnosti. Krvné testy niektorých chorých totiž potvrdili, že títo ľudia oficiálne vakcínu proti osýpkam, mumpsu a rubeole dostali, no v skutočnosti sa tak nestalo. Keďže môže ísť o celoeurópske zlyhanie, pripravujú sa opatrenia.

Laboratórne testy nakazených na osýpky odhalili závažný problém. Hygienici hovoria o nedostatkoch v zdravotnej dokumentácii. "My vychádzame z údajov v zdravotnej dokumentácii, pretože nedisponujeme krížovou kontrolou," hovorí Janka Stašková, regionálna hygienička RÚVZ Michalovce.

Dôkazy krvných testov sú jednoznačné. V praxi nie je možné, aby osobe zaočkovanej štandardnou vakcínou, chýbali protilátky na každú chorobu z trojice osýpky, mumps a rubeola. "Áno. V prípade, že sa potvrdí, že nemali protilátky znamená, že neboli očkované," hovorí Janka Stašková.

Falošné správy o zaočkovaní pribúdajú nielen za Zemplíne ale po celej Európe. Únia chce preto zaviesť do praxe jednotný očkovací kalendár a spoločný očkovací preukaz. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová hovorí: "Pri súčasných trendoch voľného pohybu osôb v rámci pracovnej migrácie a turizmu to vnímame aj ako potrebný krok, vzhľadom na nové epidémie niektorých infekčných ochorení v Európe."

Aj posledná epidémia osýpok, bola na Slovensko zavlečená ľuďmi, ktorí prišli z Anglicka. Lekárom pri liečbe chýbala istota, že vakcínu v minulosti dostali.

"Určite by pomohlo to, keby sme vedeli a mali relevantné údaje k tomu, aby sme zistili ako a kedy, boli očkovaní pacienti, akými vakcínami," hovorí Štefan Zamba, primár infektológie v nemocnici v Michalovciach. 

Slovenská strana teraz zisťuje u nakazených a zaočkovaných príčinu chýbajúcich protilátok. Do úvahy prichádzajú nielen chyby v evidencii, ale aj fiktívne vykazovanie podania vakcín zo strany lekárov. "Sú v štádiu vyšetrovania a v štádiu ďalšieho laboratórneho dokazovania," hovorí Janka Stašková.

Epidémia osýpok podľa odborníkov, už na Zemplíne skončila. Jej doznievanie, však bude prebiehať aj v ďalších týždňoch. "Trend je vyslovene klesajúci, ten počet prijímaných je zhruba 1-2 maximálne na deň, v poslednom týždni," hovorí primár Zamba.

Jednotný európsky prístup je nutný, inak hrozí, že sa nebezpečné choroby, ktoré sme na kontinente považovali za porazené, sa opäť začnú šíriť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy