Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Verdi, Eiffel, či Disney spolu v Spišskej Novej Vsi
Zdielať na

Verdi, Eiffel, či Disney spolu v Spišskej Novej Vsi

Archívna reportáž

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Viete čo má spoločné Spišská Nová Ves so svetovými metropolami ako je Paríž, Barcelona, New York či Tokio? Živé sochy v uliciach mesta a množstvo zvedavcov. V uliciach mesta tak "ožili" svetoví velikáni ako Verdi, Eiffel, Disney či Newton. Podobu im vdýchli herci a maskérky. Svoju sochu tam však mal aj náš populárny moderátor Junior.

Približne hodinu trvá kým sa z herca v civile stane živá socha. Všetko je to práca šikovného tímu maskériek. Jedna z nich, Tatiana Polcová, nám prezradila postup: "Kto má bradu, tak najprv sa brada nalepí. Potom sa nanesie zelená farba, potom sa dotieňuje čiernou a na záver takou zlatou."

Vďaka tejto kombinácii farieb herci vyzerajú ako skutočné sochy, na ktorých sa už podpísali poveternostné podmienky a vek. Maskérky premenili ľudí na 30 sôch svetových mien.

Väčšina zo sôch má pri sebe aj rekvizity, ktoré ich najviac vystihujú. Vuitton má kufrík, Eiffel malú vežu, Swarovski zase diamant a Piaf mikrofón. Autori sa snažia už nežijúce originály aj takto čo najviac napodobniť. Návštevníci sa v uliciach Spišskej Novej Vsi aj čo to naučia.

Programový riaditeľ festivalu Dušan Musil hovorí: "Každá socha má vedľa seba taký informačný panel. Stretávame sa s krásnymi ohlasmi. Kedy rodičia nadšené stoja nad tými ceduľkami a vysvetľujú deťom toto je Gustáv Eiffel, ktorý vytvoril Eiffelovku, tá je v Paríži."

Jedna socha bola výnimočná. Predstavovala žijúcu osobnosť. Na podstavec sa postavil moderátor Junior, ktorý stvárnil sám seba. Ako socha však mal by byť komunikatívny moderátor mĺkvy s minimálnym pohybom. "Bolo pre mňa zaujímavé mať ten kostým. Keď som sa fotil, bolo to celkom rýchle. A vtedy som si uvedomil, nehýbať sa, čo to znamená. Toto bola motivácia, že chcem byť súčasťou tohto projektu, lebo je svetový," hovorí nadšený Milan "Junior" Zimnykoval.

Pozrite sa ako sa maľujú vari najznámejšie sošky na svete:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy