Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bitka o stále dojčené dieťa. Súd ho zveril do starostlivosti otca. Žiadosť ale podali obaja rodičia
Zdielať na

Bitka o stále dojčené dieťa. Súd ho zveril do starostlivosti otca. Žiadosť ale podali obaja rodičia

TRNAVA / Trnavský súd zveril 19-mesačné dieťa do starostlivosti otcovi, pričom matka toto dieťa stále dojčí. Sudkyňa rozhodla bez toho, aby ženu vôbec videla. Matka vraj neumožňovala otcovi pravidelné návštevy spoločného dieťaťa. Podľa odborníkov toto rozhodnutie ubližuje predovšetkým malému chlapčekovi.

Chlapček sa narodil dvom nezosobášeným Slovákom vo Švajčiarsku. Po krátkom spolužití sa začal sa ich spor o dieťa. Švajčiarsky súd chlapčeka pridelil matke. Dnes však už obaja žijú na Slovensku a spor začali riešiť naše súdy. Na prvý pohľad sa to javí ako klasický boj medzi otcom a matkou o dieťa. Tento príbeh má však aj iný rozmer. Lenka je vyštudovaná právnička a učiteľka hry na klavír svojho 19-mesačného syna stále pravidelne dojčí. Zrejme bude musieť skončiť. "V júli si podal otec žiadosť o vydanie opatrenia aby bolo dieťa zverené jemu a bolo rozhodnuté tento pondelok. S tým, že je to okamžite vykonateľné," tvrdí matka dieťatka Lenka Slováková.

Podobnú žiadosť má pritom na tom istom súde aj matka a to o tri mesiace dlhšie. O jej žiadosti sa ale dodnes nerozhodlo. Nemohla teda urobiť nič. "Súd rozhodol len o návrhu na vydanie neodkladného opatrenia pre závažné porušovanie práva otca matkou," znie v stanovisku súdu. "V utorok si prišiel zobrať otec dieťa, s tým, že to odovzdávanie bolo veľmi nepríjemné," hovorí matka dieťaťa. Dokazuje to aj videozáznam, ktorý máme k dispozícií. Dieťa nechcelo od matky odísť. Nami osloveným právnikom sa postup súdu nepozdáva. "Je na zamyslenie sa, prečo o návrhu matky nebolo rozhodnuté 6-7 mesiacov, o návrhu otca bolo rozhodnuté," tvrdí advokát Andrej Gara.

Omnoho viac sa ale známy advokát pozastavuje nad tým, ako súd pristupoval k právam malého Edwina: "Je to dojčiaca matka, tak neviem si celkom predstaviť, či bude každý druhý deň to dieťa krmiť, alebo ako teda súd mal na mysli usporiadať túto časť." "Podľa tohto rozhodnutia pani sudkyne mám syna z týždňa iba dve noci. A z víkendu každý druhý víkend buď sobotu alebo nedeľu cez deň," hovorí matka.

​Podľa trnavského súdu je za vzniknutú situáciu zodpovedná matka. Otec sa totiž sťažoval, že mu opakovane neumožňuje stretávať sa s dieťaťom. Súd mu dal za pravdu. "Aj otec má právo na dieťa a dojčiaca matka má povinnosť dodržiavať zákon," uvádza sa v stanovisku súdu. Otec, ktorému dieťa súd zveril, je nezamestnaný, matka pracuje. Súd sa však otázkou výživného vôbec nezaoberal. Podľa odborníkov mala pritom sudkyňa niekoľko možností ako prípad riešiť. Odobratie dojčeného dieťaťa malo byť až krajnou možnosťou. "Môže im nariadiť mediáciu, alebo výchovným opatrením stanoviť povinnosť zúčastniť sa na sociálnom alebo psychologickom poradenstve," tvrdí Marica Pirošíková, zástupkyňa SR pred Európskym súdom pre ľudské práva.

"Vo veci sa ešte nezačalo pojednávať. Súd dočasne rozhodoval na základe listín," tvrdí stanovisko súdu. "Nikto tu nebol. Sociálka nevidela moje dieťa, ako vyzerá, nikto neskúmal podmienky nikoho to nezaujímalo, ako to dieťa žije, že je celý život so mnou. Že ho kojím. Ja som šťastná, že mám mlieko doteraz," hovorí matka. Rozhodnutie súdu považujú za neštandardné aj psychológovia a psychiatri. Najmä ak ide o 19 mesačné dieťa. "To dieťa, čím dlhšie je dojčené, tým viac je na matku fixované. Pravidlá by mali byť určované v prospech dieťaťa, nie v prospech rodiča. Striedanie prostredí je veľmi zlá vec. Je to veľmi vážne narušenie jeho vývinu," vysvetľuje detská psychiatrička Terézia Rosenbergerová. "Z toho môžu byť samozrejme ďalšie osobné, psychické a v nemalej miere možno aj psychiatrické dôsledky," tvrdí aj psychologička Gabriela Ručková.

Priestor sme poskytli aj otcovi malého Edwina. Povedal, že sa ozve, keď to uzná za vhodné. Ani táto situácia pre dieťa ešte zrejme nie je konečná. Súd totiž nerozhodol definitívne. Teraz sa začne dokazovanie. Rozhodovať bude ďalej trnavský krajský súd. Otázne je ako dlho to bude trvať. "Termín pojednávania a dokazovania nie je určený," uvádza sa vo vyjadrení súdu. 

Spor o dieťa riešila aj matka Simonky, ktorú zažalovala svokra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy