Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nosičská krosňa je naozaj široko využiteľná, pomôže odniesť aj človeka
Zdielať na

Nosičská krosňa je naozaj široko využiteľná, pomôže odniesť aj človeka

Archívna reportáž

GERLACHOVSKÝ ŠTÍT / Dnes sa mal uskutočniť naozaj netradičný výstup na Gerlachovský štít. Chlapi z Moravy sa pokúsili na nosičskej krošni hore vyniesť svojho kamaráta Michala. Napokon však, v asi dvetisíc metrovej výške urobila výprava rozhodnutie, ktoré v horách tiež niekedy treba vedieť urobiť. Otočiť sa.

Partia chlapov dorazila k Sliezskemu domu z Ostravy a ich cieľom bol vrchol Gerlachovského štítu. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby členom výpravy nebol aj hendikepovaný štyridsiatnik  Michal. V krosni ho chcel vyniesť Zdeněk.

Spolu už nejaké kopce zvládli a verili si. "Snežka, Lysá hora, Jizerské hory, Rysy," vymenováva zdolané hory Michal Koutný. "On je taký akčný, žije tým," potvrdzuje Zdeněk Pacha.

Spolu už zdolali aj Lomnický štít. "Je to úžasné, že sa nájde niekto ochotný pomôcť a ísť ďalej," hovorí dojatá česká turistka. Opačný názor ale majú niektorí vodcovia a záchranári, obzvlášť ohľadne Gerlachu.

"Myslím, že toto je hodne cez čiaru, pretože krosne trčia nad hlavu, ten výstup je horolezeckej klasifikácie 2, tam stačí malé zaváhanie, zavadí krosňa o skalu či previs a mohlo by to skončiť fatálne," hovorí  Vladimír Zboja, horský vodca UIAGM.

Skupina sa pre dážď a hmlu nakoniec rozhodla výstup predčasne ukončiť. Michal nebol nadšený: "Už raz som zažil takéto sklamanie na Mont Blancu, keď sme sa museli vrátiť tristo metrov pod vrcholom. Tak ale prírode nerozkazujeme, čo sa dá robiť."

Michal je ale pevne rozhodnutý vrátiť sa a výstup úspešne dokončiť.

Podmienky na výstup na najvyššiu horu sveta sa sprísňujú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy