Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kokosový olej je čistý jed, tvrdí profesorka z Harvardu
Zdielať na

Kokosový olej je čistý jed, tvrdí profesorka z Harvardu

BRATISLAVA / Kokosový olej je čistý jed. Tvrdí to známa profesorka z Harvardu. Na YouTube k tomu zverejnila video, ktoré má mimoriadny ohlas. Pozrelo si ho už vyše milióna ľudí.

Kokosový tuk, ktorý bol považovaný za zdravú náhradu oleja pri varení je mimoriadne škodlivý. Ak ste aj vy podľahli tomuto v úvodzovkách zdravému trendu posledného obdobia, rozhodne si vypočujte, prečo ho harvardská profesorka označila za najhoršiu vec, ktorú môžete mať v špajzi. "Kokosový tuk je jedno z najhorších jedál, ktoré môžete konzumovať. Obsahuje až 86% nasýtených tukov. Je to raz toľko ako obávaná bravčová masť. Stúpne cholesterol, trigliceríny a v tele nastanú také zmeny, ktoré vyúsťujú do ischemickej choroby srdca," opisuje nemecká profesorka Karin Michels.

A za pravdu jej dávajú aj slovenskí odborníci. V tyčinkách, ktoré občas konzumujeme sa kokosového oleja báť nemusíme. Avšak pri varení, teda príprave teplých jedál, je to už problém. "To je také nóvum teraz tento kokosový olej. Veľa tých ľudí, ktorí sledujú na internete často neoverené informácie potom podľahnú takýmto módnym trendom a je pravda, že je viac škodlivý ako bravčová masť, alebo slanina," tvrdí odborníčka na výživu Alžbeta Béderová.

Charakteristickým znakom rastlinných olejov je to, že v nich dominujú tie dobré tuky, teda nenasýtené mastné kyseliny. Výnimkou je práve kokosový a palmový olej, kde dominujú nasýtené mastné kyseliny. Aj keď jeho chuť môže byť vynikajúca, fakt je ten, že poškodzuje tepny. Preto by sme na ňom nemali vyprážať. "Podporuje pri metabolizme cholesterolu zvyšovanie celkového cholesterolu v krvi jeho konzumentov, a to sa nepokladá za zdraviu prospešné," vysvetľuje odborník na výživu Peter Minárik. "Kokosový olej je všetko možné, len nie zdravý. Preferovať by sme mali olivový, repkový, alebo ľanový olej," zdôrazňuje Michels.

Staršia generácia sa pridŕža hesla - jesť všetko. Taká je podľa nich definícia zdravého stravovania:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy