Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plavčíci nie sú opatrovateľky. Vyzývajú rodičov, aby svoje deti kontrolovali
Zdielať na

Plavčíci nie sú opatrovateľky. Vyzývajú rodičov, aby svoje deti kontrolovali

BRATISLAVA / S horúcim počasím sa najväčší ruch presunul na kúpaliská a jazerá. Väčšiu záťaž pociťujú aj plavčíci. Práve oni apelujú na rodičov, aby si ich nemýlili s opatrovateľkami. To, že plavčíci sedia celý deň pri bazéne a nespustia z neho oči neznamená, že to nemajú robiť aj rodičia detí.

Stačí chvíľková nepozornosť a dieťa sa môže dostať do nebezpečenstva. Plavčíci a prevádzkovatelia kúpalísk preto upozorňujú, aby rodičia mali pod dohľadom svoje ratolesti. "Neustály problém, denne musíme byť v strehu a dávať pozor na tie deti," uviedol plavčík Jozef Kušnirak. 

"Plavčík je v prvom rade na to, že keď by sa niečo stalo, aby poskytol adekvátne prvú pomoc alebo ošetrenie," povedal riaditeľ aquaparku Tomáš Huber. Dohliada na dodržiavanie pravidiel či už v bazénoch, v tobogánoch alebo na šmýkalkách, aby si návštevníci neublížili.

Skúste sa vžiť do práce plavčíčky alebo plavčíka. V bazéne plnom ľudí je často problémom rozpoznať kto sa topí a kto nie. Práve rodič pozná svoje dieťa najlepšie a vie aj najlepšie odhadnúť, kedy už dieťa môže potrebovať pomoc. "Ten plavčík, keď má v bazéne 100, 200, 300 ľudí, on nevie rozlíšiť, či sa dieťa potápa po niečo pod vodu alebo sa topí. Preto tam musí byť rodič, ktorý vidí, čo dieťa robí. Má ho pod kontrolou a vie, či to dieťa robí vedome alebo nevedome," dodal Huber. 

Plávacie koleso alebo nafukovacie rukávy sú pomôcky, ktoré by malo mať dieťa vo vode pod dozorom rodičov. Aj tu sa môže stať, že sa napríklad pri prudkých pohyboch môžu vyšmyknúť.

Žiadajú jasné pravidlá

To, za čo dlhé roky plavčíci bojujú sú jasné pravidlá. Nie tie, ktoré si určuje prevádzkovateľ kúpalísk, ale tie, ktoré by jasne určovali jeho kvalifikáciu. O náplni práce plavčíka totiž zákon presne nehovorí. Ten rieši iba počty záchranárov na jednotlivé bazény alebo vodné atrakcie. "Z legislatívy vypadlo to, že plavčík by mal mať odbornú kvalifikáciu v poskytovaní prvej pomoci," uviedol inštruktor školiaceho strediska vodnej záchrannej služby Martin Humeňaský. 

V zákone sa nehovorí ani o tom, kto a za akých podmienok môže vyškoliť plavčíka. "Týchto ľudí nemá kto odkontrolovať, pretože smernica neurčuje, kto môže plavčíkov a ich vzdelanie odkontrolovať," dodal Humeňaský. 

"Momentálne sa pracuje na návrhu zapracovania nových požiadaviek do príslušných právnych noriem. A to napríklad na konkretizovaní počtu plavčíkov na prírodných kúpaliskách a bližšej špecifikácii ich potrebného vzdelania," uvádza sa vo vyjadrení Úradu verejného zdravotníctva. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy