Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Najčastejšie dôvody, pre ktoré Slováci končia na invalidnom dôchodku
Zdielať na

Najčastejšie dôvody, pre ktoré Slováci končia na invalidnom dôchodku

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nádorové ochorenia, choroby srdca a obehového systému, ale aj duševné poruchy. Práve to sú diagnózy pre ktoré Slováci končia najčastejšie na invalidnom dôchodku. Nádorové ochorenia dokonca tvorili viac ako polovicu zo všetkých prípadov. A zdá sa, že dôvodom nie je iba zanedbaná prevencia.

Nnajčastejčím dôvodom prečo ľudia končia v práci a skončia na úplnom invalidnom dôchodku sú u nás nádorové ochorenia. "Nádory sú jednoznačne najčastejšou príčinou toho, že ľudia dostávajú plný invalidný dôchodok, teda majú invaliditu nad 70 percent, " hovorí Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Jednoznačne o tom hovoria aj čísla Sociálnej poisťovne nie len za rok 2017, ale aj prvý pol rok tohto roka. Dalo by sa povedať, že tento trend tu vidíme dlhodobejšie. "Tak zhruba pred 10 rokmi sa to niekde prelomilo a na prvé miesto nastúpili nádorové ochorenia, odvtedy vedú stále," hovorí Peter Višváder.

Hoci nádorové ochorenia vedú v rebríčku dôvodov smrti a invalidity - Slovensko doteraz nemalo národný plán na boj s rakovinou a na ministerstve zdravotníctva ho začali písať až po ostrej kritike organizácií, ktoré združujú pacientov s rakovinou.

"Nemáme základné atribúty fungujúceho štátu, fungujúcej zdravotnej starostlivosti a to Národný onkologický plán, onkologické registre sú zastaralé. Naši kolegovia sa chodia hanbiť na konferencie, lebo máme dáta z roku 2010," nešetrí kritikou Jana Pifflová Španková z občianskeho združenia Europacolon.

"Slovensko je posledná krajina Európskej únie, ktorá nemá štátom riadený screening," dodáva Eva Bacigalová z OZ Amazonky.

Silvia Schmidtmayerová z OZ pacientov s dermatologickými malignitami dodáva: "Sa stretávame s tým, že nie je liečba schválená, že sa musia skladať, rodiny berú pôžičky, stáva sa tá choroba pre nich otázkou peňazí, že pokiaľ tie peniaze nezoženú, sú naozaj odkázaní na to zomrieť."

Čo sa dlho nedalo, sa nakoniec predsa len dá - a tak vláda bude o Národnom onkologickom programe rokovať už na prvej poprázdninovej vláde 22. augusta. Opatrenia v pláne by mali znížiť výskyt ochorení ale i zlepšiť liečbu a kvalitu života pacientov.Tak napríklad pacientom po 50-ke budú poisťovne od budúceho roka posielať výzvy na skríningy troch najčastejších nádorových ochorení - hrubého čreva, prsníka a krčka maternice.

"Ideme odhaľovať nádorové ochorenie, ktoré už vzniklo. Ale chceme ho odhaliť v predklinickom štádiu, to znamená, že ten človek nemá žiadne ťažkosti, nevie o tom, že je chorý," vysvetľuje Stanislav Špánik, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva.

O potrebe zavedenia efektívneho národného onkologického programu sa hovorí už dlhé roky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy