Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Pohodlná poloha v aute nie je vždy bezpečná. Čo sa stane s nohami na palubnej doske po náraze?
Zdielať na

VIDEO: Pohodlná poloha v aute nie je vždy bezpečná. Čo sa stane s nohami na palubnej doske po náraze?

BRATISLAVA / Pokiaľ by ľudia neriskovali a dodržiavali všetky bezpečnostné predpisy, na cestách by dochádzalo len k minimálnym počtom dopravných nehôd a úmrtiam. Ich následky sú často fatálne. Ak si vykladáte pri ceste autom ako spolujazdec nohy na palubovku, mali by ste si pozrieť priložené video.

Dlhá jazda autom býva často únavná, preto si spolujazdci urobia niekedy pohodlie, ktoré ale nie je vždy bezpečné. Stačí chvíľka nepozornosti, ktorú nemusí mať na svedomí práve váš vodič a prídete v sekunde o pol metra svojej výšky. Nasimulovaný náraz v 50 kilometrovej rýchlosti a aktivácia airbagu u spolujazdca jasne ukazuje, že z auta by ste po svojich nevystúpili. Ak by ste prežili, tak by ste najbližšie obdobie strávili s vyloženými nohami, no v sadre a pravdepodobne v nemocnici. 

Sila airbagu, ktorý sa aktivuje v priebehu 30 milisekúnd a nafúknutý je do 70 milisekúnd, čo je čas kratší ako mrknutie okom, je obrovská. "Ten nafukujúci airbag, to nie sú ani sekundy, sú to stotiny sekundy a airbag je nafúknutý. Je to enormná kynetická energia. Keď si človek myslí, že ju zastaví, zabrzdí alebo niečo, tak to vôbec nie je pravda. Keby niekto mal vyložené nohy, tak nemá nohy. To sú naozaj veľké rany," povedal motoristický novinár Peter Mihálik. 

Ďalšia chyba, ktorú zvyknú robiť cestujúci v aute, je poloha "sedoľah" - teda snaha dostať sa na sedadle do polohy pripomínajúcej ležanie. V tomto prípade ani nemusíte havarovať a už sa nikdy neposadíte. "Nemusí prísť ani k nárazu, stačí k prudkému brzdeniu. Človek sa môže pošmyknúť, bezpečnostný pás máme pod krkom, ďalší možný úraz. Airbag funguje stále, je jedno, či človek je pripútaný alebo nie. Navyše, treba brať do úvahy fakt, že aktivácia airbagu je od rýchlosti 30 - 40 - 50 kilometrov za hodinu, teda aj pri relatívne nízkych mestských rýchlostiach sa môže stať, že sa airbag aktivuje. 
Airbag je bezpečný vtedy, keď je človek pripútaný. Ak nie je pripútaný, tak je to takmer zbraň," povedal Mihálik. 

Tak ako prospeje prestávka vodičovi, tak pomôže aj spolujazdcovi. "Odporúčam na dlhšie trasy, keď si chce človek oddýchnuť, zastaviť, zacvičiť si, prespať sa. Dvadsať minútový spánok človeka oveľa lepšie vzpruží ako šesť energetických nápojov za sebou. Oddych, oddych, oddych a poriadne sedenie," dodal Mihálik. 

Pozrite si nie príliš vábnu, no veľavravnú ukážku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy