Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vodiči, vyzbrojte sa trpezlivosťou. V Bratislave začína dopravný kolaps
Zdielať na

Vodiči, vyzbrojte sa trpezlivosťou. V Bratislave začína dopravný kolaps

BRATISLAVA / Začínajú sa práce na jednom z najviac vyťažených úsekov na Slovensku. Vodiči sa musia pripraviť na nepríjemné kolóny, ktoré ich budú na tomto úseku čakať, tak ako vždy, počas celého roka. NDS začala v sobotu ráno s opravou diaľnice D1 v Petržalke, od Prístavného mosta po Lafranconi.

Televízia JOJ sa vybrala v prvý deň tohto obmedzenia pozrieť, ako to na cestách v hlavnom meste vyzerá. K dopravnému obmedzeniu, ktoré potrvá až do 30. augusta sa vyjadril aj dopravný analytik. "Hrozia zápchy, hrozia veľké zápchy. Keď niekto tam dá obmedzenie rýchlosti napríklad na 60,50 alebo na 30. Ako je zvykom, keď sa robia nejaké výluky," podotkol Jozef Drahovský. 

Za touto najnovšou výlukou stojí Národná diaľničná spoločnosť. "NDS bude opravovať ľavý jazdný pás úseku diaľnice D1 Prístavný most, most Lafranconi. Ide o súbežný úsek s Einsteinovou ulicou. Dôvodom opráv je výmena povrchu vozovky," poznamenala hovorkyňa spoločnosti Michaela Michalová.  Prístavný most je pritom mimoriadne vyťažený dopravný uzol. Obmedzenia pre vodičov začali v sobotu 18. augusta v skorých ranných hodinách. Kolóny ich tak zrejme čakajú oveľa skôr ako začne školský rok, ktorý v Bratislave už pravidelne sprevádza dopravný kolaps. "S obmedzením treba počítať do štvrtka 30. augusta do 6.00 hodiny ráno," dodala Michalová. 

Ide o jediný úsek na Slovensku, kde je použitý drenážny koberec. Z toho dôvodu je nevyhnutná uzávera celého jazdného pásu. "Úlohou drenážneho koberca je zabezpečiť odtekanie vody z vozovky v drenážnej vrstve do rigolovov a vpustov a nie po jej povrchu. Okrem toho je aj menej hlučný ako iné typy vozoviek," vysvetlila hovorkyňa. 

Doprava je presmerovaná na dvojprúdovú Einsteinovou ulicu. Situáciu bola zlá už počas víkendového dňa. "Náhradná trasa ešte nie je doladená s dopravným značením. Chýba tam vodorovné dopravné značenie a veľa vodičov si neuvedomilo, že má poslúchať zvislé dopravné značenie. Tým pádom to tam zablokovali a vytvorila sa dlhá kolóna," podrobne opísal momentálnu situáciu Drahovský. 

Vodičov čaká na cestách peklo

Dopravný analytik tvrdí, že ak by v náhradnom úseku zostala rýchlosť 70 km/h kolóny by nemuseli byť až také veľké. Okrem toho podľa neho v oveľa horšom stave je úsek spojnice z D2 na D1. A to nie je všetko, v súvislosti s Prístavným mostom očakáva aj ďalšie problémy.

"Je zaujímavé ako spravia zjazd z Prístavného mosta smerom na Bajkalskú v septembri, keď to plánujú zatvoriť. Lebo v tomto prípade naozaj hrozí oveľa väčší kolaps," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy